Hoe heeft Carlos Slim het zover kunnen laten komen?
Laatst gewijzigd: 25 september 2023 12:09
Je zou zeggen dat Carlos Slim meer dan genoeg tijd heeft gehad om goed na te denken over zijn intenties met KPN. Mei vorig jaar heeft hij een eerste bod gedaan op, toen nog, 29% van de aandelen KPN. Dat bod zal hij ongetwijfeld hebben gedaan met een heldere strategie in gedachten. Ook zal hij toen al hebben bepaald tegen welke voorwaarden en wanneer hij een bod op het hele bedrijf zou willen doen, hoewel de claimemissie en de grote koersdaling van het aandeel mogelijk niet waren meegenomen. Dit alles heeft geleid tot het halfslachtige bod op alle aandelen van KPN op 9 augustus van dit jaar.
Een goedkoper meerderheidsbelang is zelfs genoeg voor Slim, waardoor de minderheidsaandeelhouders met lege handen blijven staan. Dat er een additioneel bod zou komen, had iedereen kunnen zien aankomen, alhoewel misschien voor sommigen eerder of later dan verwacht. Wat wel meteen verbazing wekt is het gebrek aan duidelijkheid over de intenties en plannen van Americà Móvil met KPN.
Gebrek aan communicatie over intenties met KPN beschadigt reputatie Americà Móvil
Waarom doet Americà Móvil hier zo geheimzinnig over? Wat is de reden dat Slim zich überhaupt niet uitspreekt over wat hij met KPN van plan is? Is hij gewoon een ontzettende opportunist die denkt nu voor een spotprijs (€ 2,40 per aandeel) even snel de macht te kunnen grijpen bij KPN? De bekende fundmanager C. van Zeijl noemt het zelfs “zeeroverkapitalisme”. Juist het stilzwijgen van Carlos Slim wekt heel veel argwaan en scepsis. Zo heeft de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) gezegd dat hij zich afvraagt of de nationale belangen wel voldoende beschermd zijn bij een overname door Americà Móvil . Ook voormalig PvdA Minister Willem Vermeend klom met een groot opiniestuk in het NRC meteen op de barricaden om duidelijk te maken dat onze vitale infrastructuur niet in Mexicaanse handen mag vallen. En als klap op de vuurpijl kwam de interventie van de Stichting Preferente Aandelen B van KPN die ondermeer vindt dat Americà Móvil zich niet heeft gehouden aan de Nederlandse gebruiken en regels bij overnames. Americà Móvil had netjes in een fusieprotocol samen met KPN een aantal garanties moeten vastleggen over strategie, investeringen, identiteit, werkgelegenheid en belangen van de minderheidsaandeelhouders. Zijn adviseurs moeten Slim toch hebben gewaarschuwd dat deze (tijdelijke) blokkade zou kunnen worden opgeworpen als hij zich niets aantrekt van de Nederlandse werkwijze? De rondgang langs enkele stakeholders die Americà Móvil heeft gemaakt na externe druk was in ieder geval too little, too late.
Deze geheimzinnigheid is nogal verwonderlijk in een tijd waar er een zekere sensitiviteit heerst richting buitenlandse kopers in Nederland. Verwachtingsmanagement is cruciaal bij het laten slagen en soepel laten verlopen van een transactie. Wat ook opvallend is in dit overnamegevecht is het gebrek aan regie omtrent de communicatie. Een gouden regel in de communicatie is ‘regie en controle over de timing en de inhoud van de boodschap’. Direct na de aankondiging van de Stichting Preferente Aandelen KPN beet Americà Móvil van zich af en zei ‘dat het nooit akkoord zal gaan met afspraken die de slagvaardigheid van Americà Móvil binnen de nieuwe KPN-top beperken’. Dit klinkt niet als een kernboodschap die ze van tevoren hebben bedacht en graag zouden willen overbrengen, maar een vluchtig antwoord waar ze zich toe hebben laten verleiden door een journalist.
Mexichem en Wavin
De overname van Mexichem door Wavin is goed vergelijkingsmateriaal. Ook hier was sprake van een Mexicaanse koper die een puur Nederlands beursgenoteerd bedrijf wilde overnemen. Bij deze overname is echter uitermate veel aandacht besteed aan de non-financials van de transactie. Al bij de eerste bekendmakingen van de interesse van Mexichem in Wavin, hebben de Mexicanen aangegeven dat het hoofdkantoor en het R&D centre van Wavin in Nederland zou blijven, dat de raad van commissarissen aan zou blijven, dat de bestaande werknemersrechten zouden worden gehonoreerd en dat het merk Wavin in stand zou blijven. Ook heeft Mexichem vanaf het begin de plannen en strategische rationale van de transactie bekend gemaakt: Wavin zou gaan dienen als een platform voor Europese consolidatie. Alles bij elkaar zijn dat heldere boodschappen voor de verschillende stakeholders, iedereen wist waar ze aan toe waren. Toch vreemd dat deze mooie case van een Mexicaans beursgenoteerd bedrijf aan de aandacht van Slim’s familieleden en adviseurs is ontsnapt. Als het is genegeerd, dan met welk doel? (Verwarring?) Kortom het draagt allemaal niet bij aan de reputatie van Americà Móvil in het Nederlandse polderlandschap.
Bij de beoogde overname van KPN blijft nog steeds de vraag: wat is Carlos Slim van plan? Vindt hij KPN een goede investering en een ondergewaardeerd aandeel waar hij een mooi rendement op kan halen? Of ziet hij KPN als een platform voor groei op de Europese telecom markt? Bij het schrijven van dit artikel is het wachten op de formele bevestiging van het bod, waarin wellicht meer duidelijkheid gegeven gaat worden. De grote vraag is nu of dat nog op tijd is, of heeft Carlos Slim zijn hand overspeeld in dit pokerspel: gegokt en verloren?
Sabine Post – De Jong, Senior Consultant Hill+Knowlton Strategies