DEALFOCUS: Squarefield adviseert Lamb Weston/Meijer bij aankoop aardappeldivisie

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:41
Lamb Weston/Meijer, producent van diepvries-aardappelproducten, heeft onlangs de aardappeltak van het Nederlandse Oerlemans Foods overgenomen. M&A-adviseur Matthijs Dekker aan het woord over hun rol in deze deal.

Corporate-financekantoor Squarefield begeleidde de transactie aan de kopende kant van Lamb Weston/Meijer. Namens het Amsterdamse boutiquekantoor was Matthijs Dekker in de lead. "Lamb Weston/Meijer en Squarefield hebben al sinds vele jaren een doorlopende strategische dialoog", vertelt Dekker over hoe beide partijen met elkaar in contact zijn gekomen. 

Grotere vraag naar friet
Op de vraag wat deze transactie onderscheidt, antwoordt de M&A-adviseur: "In een wereld met een mondiaal grotere vraag dan aanbod naar friet is deze deal strategisch sterk voor Lamb Weston/Meijer. Zeker gezien de additionele productiecapaciteit gelegen op een strategisch gunstige locatie die wordt toegevoegd, zodat Lamb Weston/Meijer direct goed kan inspelen op de toenemende klantbehoeftes."

Na afronding van de deal, heeft Lamb Weston/Meijer de beschikking over vier productielocaties in Nederland. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk staan in totaal twee locaties. Door de strategische acquisitie vergroot het Amerikaans-Nederlandse bedrijf, in 1994 ontstaan uit een joint venture, zijn productiecapaciteit met 85.000 ton per jaar. 

Advocatenkantoor Houthoff Buruma (legal) en Deloitte (transaction support) leidden de transactie in goede banen namens de verkopende partij Oerlemans Food. Simmons & Simmons stond koper Lamb Weston/Meijer bij.


Food & agri-sector
Squarefield richt zich specfiek op ondernemingen en transacties in de food & agri-sector. "Dit zorgt ervoor dat we beschikken over diepgaande kennis van trends, dynamieken en ontwikkelingen in deze markt. Sinds onze oprichting in 2008 zijn we betrokken geweest bij meer dan 40 food & agri gerelateerde deals. Ons netwerk binnen de food & agri-wereld is dan ook ongeëvenaard", verklaart Dekker. 

Dit jaar begeleidde Squarefield ook de verkoop van darmenhandelaar Van Hessen aan familiebedrijf Teeuwissen, onderdeel van het Duitse Saria. "Wij verwachten binnen afzienbare tijd twee verkooptrajecten te closen, waaronder ook deze deal", besluit Dekker. 

In DEALFOCUS licht de M&A-redactie iedere vrijdag een onlangs voltooide transactie uit. Eerder brachten we onderstaande deals voor het voetlicht. 

DEALFOCUS: EY adviseert VCD IT Groep in deal met Vinci Energies >
DEALFOCUS: Rutgers & Posch begeleidt verkoop Assistance aan Unit4 >
DEALFOCUS: CORP. adviseert MBO & Groeifonds bij Yoghurt Barn-investering >

 

Gerelateerde artikelen