DEALFOCUS: EY adviseert VCD IT Groep in deal met Vinci Energies

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:41
Het Franse energieconcern Vinci Energies neemt VCD IT Groep uit Groningen over. M&A-adviseur Jeroen Valk van EY adviseerde met zijn team verkopende partij VCD. De M&A-redactie schotelt hem een aantal vragen voor.

Hoe is EY als adviseur betrokken geraakt bij deze deal?
"Wij hebben een langetermijnrelatie met VCD en haar aandeelhouders. Vanaf het moment dat de aandeelhouders besloten om de verkoop voor te bereiden, zijn wij nauw betrokken geweest bij het ‘verkoop-klaar’ maken van de onderneming. Het was dan ook een voor de hand liggende keuze van VCD om ons als adviseur aan te stellen voor het verkooptraject. Het wederzijdse vertrouwen, de sector-expertise en de langetermijnrelatie zijn vaak van belang bij de keuze voor een adviseur."

Is er een overnamesom bekend gemaakt?
"De transactie is zowel voor verkoper, koper als de onderneming een goede deal. Een overnamesom is niet bekend gemaakt."   

Raakt Nederland hiermee een mooi ICT-bedrijf kwijt?
"Door deze transactie raakt Nederland zeker geen ICT-bedrijf kwijt, het biedt juist veel kansen voor verdere groei van VCD onder de vleugels van Vinci. Vinci opereert in de Nederlandse ICT-markt onder het merk Axians en heeft in 2014 tevens Imtech ICT (voor 255 miljoen euro) overgenomen. Zoals VCD’s CEO Sjouke Kuindersma aangeeft sluiten de strategie en visie van beide ondernemingen naadloos op elkaar aan. 'Door samen de markt te benaderen wordt de mogelijkheid geboden om onze diensten verder te ontwikkelen en hierin door te groeien. Tevens biedt het onze medewerkers een uitstekend perspectief en zijn onze klanten verzekerd van een innovatieve en toekomstbestendige dienstverlening'."


Hoe ziet het dealjaar voor EY eruit?
"Het dealjaar ziet er erg succesvol uit. Wij hebben aantal mooie transacties afgerond en groeien flink door, hiervoor hebben wij het M&A-team sterk uitgebreid. Vanuit onze sectorbenadering zien we met name in de TMT, Consumer Products en logistieke sectoren veel beweging. Er is veel interesse bij verkopers en kopers, er is veel financiering beschikbaar en onze investeringen in team, relaties en sector expertise betalen zich uit."

Zitten er nog mooie transacties in de pijplijn?
"Er zitten nog een aantal mooie deals in de pijplijn, zoals de verkoop van de vleeswarenactiviteiten van Zwanenberg. We zijn bezig met een zeer succesvol jaar!" 

Bekijk hier het profiel van Jeroen Valk en EY

In DEALFOCUS licht de M&A-redactie iedere vrijdag een onlangs voltooide transactie uit. Eerder brachten we onderstaande deals voor het voetlicht. 

DEALFOCUS: Rutgers & Posch begeleidt verkoop Assistance aan Unit4
DEALFOCUS: CORP. adviseert MBO & Groeifonds bij Yoghurt Barn-investering >
DEALFOCUS: NautaDutilh begeleidt PZEM bij verkoop netwerkbedrijf aan Stedin >

 

Gerelateerde artikelen