DEALFOCUS: Rutgers & Posch begeleidt verkoop Assistance aan Unit4

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:41
Unit4, een internationale producent en leverancier van standaardbedrijfssoftware uit Sliedrecht, meldde onlangs dat het branchegenoot Assistance Software heeft overgenomen. M&A-advocaat Matthijs van den Broek begeleidde de transactie namens de verkopende partij Assistance. De M&A-redactie legt hem een aantal vragen voor.

Wat was jullie rol in deze deal? 
"Samen met mijn collega Hjalmar Florijn traden wij op als juridisch adviseur van de verkopende aandeelhouders van Assistance Software. Assistance is meer dan twintig jaar geleden opgericht door Martijn van der Hoeden en is sinds die tijd onder zijn leiding uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van Professional Services Automation (PSA)."

Hoe zijn jullie met Assistance Software in contact gekomen?
"Wij zijn met de verkopers van Assistance Software in contact gekomen via ons eigen netwerk. Bij de eerste ontmoeting bleek dat onze aanpak goed aansloot bij de verwachtingen van de verkopende aandeelhouders. Voordeel is dat wij veel ervaring hebben met transacties in de IT-sector en bekend zijn met de bijzonderheden van een IT-onderneming en dan met name software ondernemingen die meer en meer SaaS-diensten (software as a service) leveren. Wij weten dus waar  – vanuit een juridisch oogpunt – de uitdagingen zitten. Wij hebben de verkopers wegwijs gemaakt in de verschillende stadia van een M&A-transactie en daarover geadviseerd. Belangrijk daarbij is dat je de commerciële belangen niet uit het oo

g verliest. Dit werd heel erg door de verkopers gewaardeerd."

Wat was er bijzonder aan deze transactie?
"Het vertrouwen tussen de betrokken partijen was groot. Zij waren ervan overtuigd dat de combinatie van beide ondernemingen een goede fit zou zijn. Assistance Software is een toonaangevende speler in de PSA markt, maar in verhouding tot Unit4 (met meer dan 4.200 werknemers) een relatief kleine speler. Unit4 brengt schaalgrootte. Als onderdeel van de transactie zal Martijn van der Hoeden, CEO en Founder van Assistance Software, binnen Unit4 leiding gaan geven aan het bedrijfsonderdeel dat zich richt op de PSA-markt. Tussen de adviseurs waren er natuurlijk af en toe wel stevige discussies, maar partijen hebben altijd naar een pragmatische oplossing gezocht. Alle betrokkenen zijn erg tevreden over het verloop en de uitkomst van de transactie. De overname zal zowel voor Assistance Software als voor Unit4 vele kansen bieden tot verdere groei en ontwikkeling."

Blijven jullie nog betrokken als adviseur bij de onderneming?
"Assistance Software is nu onderdeel van Unit4. Unit4 is natuurlijk een grote corporate die minder afhankelijk is van externe adviseurs. Wij zullen in ieder geval contact houden met onze cliënten. Het is altijd interessant en leerzaam om ook na een transactie je cliënten te blijven volgen."

Hoe ziet het dealjaar 2017 eruit voor Rutgers & Posch? Wat mogen we nog verwachten?
"Het dealjaar 2017 ziet er tot nu toe zeer goed uit. In het begin van het jaar hebben wij Euronext geadviseerd bij de aankoop van LCH Clearnet S.A. van de London Stock Exchange en meer recent heeft ons Corporate Real Estate-team onder leiding van Hendrik Jan Schimmel geadviseerd bij de verkoop van het Atrium gebouw gelegen aan de Zuidas, de grootste corporate real-estatetransactie van de afgelopen jaren. Vanwege de ruime ervaring van onze M&A-advocaten zijn wij ook in staat om ook complexe en internationale transacties te doen."

"De voortekenen voor de rest van 2017 zijn goed. Wij zien met name meer transacties in de IT-sector. Er zijn veel jonge bedrijven en startups die zich hebben gespecialiseerd in de ontwikkelingen van IT-producten en dan met name softwareoplossingen. Hier speelt de markt ook op in met als gevolg dat er dedicated private-equityfondsen worden opgezet die zich uitsluitend op deze sector richten. Er is daardoor relatief veel kapitaal beschikbaar om deze technology-ondernemingen te faciliteren met hun groei. Daarnaast zie je in deze sector veel interesse van strategische partijen. Innovatieve producten worden veelal ontwikkeld door kleine(re) ondernemingen die strategische partijen graag willen toevoegen aan hun eigen product portfolio."

Bekijk het profiel van Matthijs van den Broek en Rutgers & Posch

In DEALFOCUS licht de M&A-redactie iedere vrijdag een onlangs voltooide transactie uit. Eerder brachten we onderstaande deals voor het voetlicht. 

DEALFOCUS: CORP. adviseert MBO & Groeifonds bij Yoghurt Barn-investering >
DEALFOCUS: NautaDutilh begeleidt PZEM bij verkoop netwerkbedrijf aan Stedin >
DEALFOCUS: Accuracy support Waterland-investering in Nuts Groep >
 

Gerelateerde artikelen