“Als expert breng je de beurservaring van andere ondernemingen mee”

Het beursjaar 2017 is uit de startblokken. Dat geldt ook voor Citigate First Financial dat de communicatie rondom de IPO's van chemiebedrijf Avantium en telecomconcern VEON in goede banen leidde. De M&A-redactie legde een vijftal vragen voor aan Uneke Dekkers, Managing Director van Citigate. "Wat altijd weer opvalt - hoe verschillend de achtergronden ook - is het zichtbare enthousiasme rondom de daadwerkelijke listing."

Hoe verloopt het beursjaar 2017?
"Er gebeurt veel op de financiële markten en we zijn bij een hoop interessante dingen betrokken, een blijk van onze ijzersterke marktpositie."

Wat onderscheidt de IPO's van Avantium en VEON van elkaar?
"Voor VEON is de listing aan Euronext Amsterdam een tweede notering. VEON heeft in de afgelopen twee jaar een turnaround gemaakt. De nieuwe notering valt samen met een herpositionering als global techspeler, een strategie-update en een nieuwe naam. Met de beursnotering wil VEON het beleggers makkelijker maken om te investeren in het bedrijf, de aandeelhoudersbasis verbreden, de zichtbaarheid op de Europese kapitaalmarkten verhogen en de liquiditeit vergroten.

Avantium werd door haar notering voor het eerst een publiek bedrijf, kreeg veel nieuwe aandeelhouders en haalde nieuw geld op. Een groot succes en een belangrijke stap voor de bouw van een fabriek voor de productie van PEF (biobased materiaal dat geproduceerd kan worden uit maïs) in de toekomst. Twee transacties met een totaal verschillende maar even boeiende dynamiek. En wat ook altijd weer opvalt – hoe verschillend de achtergronden ook – is het zichtbare enthousiasme rondom de daadwerkelijke listing."

Gaat 2017 het succesvolle jaar 2015 achterna? 
"Vlak 2016 niet uit! Nadat we in 2015 al zoveel mooie transacties hebben gedaan, waren er in 2016 weer zeven beursgangen, waarvan wij er bij zes betrokken waren. Alhoewel sommige beursgangen naar voren werden gehaald vanwege de Brexit, bleken er toch nog aardig wat transacties daarna in de pijplijn te zitten. Een beursgang blijft een goede manier om een exit te realiseren of nieuw kapitaal aan te trekken om verder te groeien. Alhoewel het nog wat vroeg is om nu uitspraken over het hele jaar te doen, is het voor ons in ieder geval goed begonnen."

Blijven jullie in contact met bedrijven die je naar de beurs gebracht hebt? 
"In contact blijven we eigenlijk altijd, omdat we een intensieve periode echt onderdeel van het team zijn geweest. Bij veel ondernemingen blijven we ook betrokken, voor advies, ondersteuning of executie. Soms zijn er gewoon extra handjes en extra ogen nodig, maar vaak ook juist je ervaring en expertise. Alhoewel veel beursgenoteerde ondernemingen zeer professioneel zijn en er goede professionals werken, zijn er toch dingen die zij maar één keer meemaken, terwijl dat voor ons juist de dagelijkse bezigheden zijn. Zo zijn er altijd zaken die ze voor het eerst tegenkomen, of je nou in je eerste jaar van notering zit, of al twintig jaar genoteerd bent. Als expert breng je dan de ervaring van andere ondernemingen mee."

Naast beursgangen zitten er vast genoeg andere deals in de pijplijn. Kun je daar wat over kwijt?
"We zijn betrokken bij een aantal transacties die in het publieke domein spelen, maar veel is ook onder de radar. Sommige dingen zullen de media ook nooit halen. Onze rol is er ook meestal een van achter de schermen. Alhoewel deals een belangrijk deel van onze praktijk zijn, zijn we ook met hele andere ‘business critical’ zaken bezig, zoals een crisis, een bestuurswisseling of een strategiewijziging. En soms gaat het veel meer om reputatiemanagement: of het nu gaat om mediarelaties, investor relations, interne communicatie of de omgang met andere belanghebbenden. En hierin onderhouden we jarenlange relaties met onze klanten, in goede en in slechte beursjaren."  

Bekijk het profiel en de deals van Uneke Dekkers en Citigate First Financial.
 

Gerelateerde artikelen