Soepele beursgang van duurzaam Avantium dankzij IPO-adviseurs

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:39
Woensdagochtend is biochemiebedrijf Avantium naar de beurs gegaan. Een mijlpaal voor de spinoff van Shell in zijn 17-jarige bestaan. De opgehaalde 103,5 miljoen euro wordt geïnvesteerd in een nieuwe bioplasticfabriek in Antwerpen en in de verdere ontwikkeling van producttechnologie en licenties. “Als chemicus wil je duurzame producten op de markt brengen”, vertelt topman Tom van Aken.

De façade van Euronext kleurt woensdag rood-oranje. Vanaf 8.00 uur stromen Avantium-medewerkers, familieleden, adviseurs en andere betrokkenen langzaam binnen. Na de ceremoniële gongslag, de opening van de beurs en speeches van CEO Tom van Aken en Euronext-topman Maurice van Tilburg, richt Avantium de blik vooruit.

Verwachtingen overtroffen
Volgens Tom van Aken, vanaf de start CEO van Avantium, heeft het beursresultaat alle verwachtingen overtroffen. Zowel de vraag van retailbeleggers als institutionele beleggers is veel groter geweest dan gedacht. Avantium mikte in eerste instantie op 90 miljoen euro, het opgeleverde beurskapitaal stevent nu af op 103,5 miljoen euro, met eventueel uitzicht om nog extra stukken te plaatsen. Daardoor kan de opbrengst in de toekomst doorgroeien naar 119 miljoen euro. Avantium kent woensdagochtend een beurskapitalisatie van 287 miljoen euro.

Het verse kapitaal wordt gestoken in een Antwerpse fabriek die PEF-flesverpakkingen – de biologische tegenhanger van PET – gaat produceren. Samen met het Duitse chemieconcern BASF begint Avantium volgend jaar aan de bouw, de productie start in 2021.

Flashy logo’s
De kracht van de succesvolle beursnotering zit volgens Van Aken in het samenstellen van de adviesteams. De CEO en CFO Frank Roerink onderhouden sinds jaar en dag goede banden met begeleidende banken ING en KBC. De twee andere banken die meededen waren Rabobank (via strategische partner Kepler Cheuvreux) en Oddo et Cie.

“We hebben niet gekeken naar flashy logo’s op Zuidas-gebouwen, maar naar personen.” Zo’n persoon is Gerbrand ter Brugge van corporate-financekantoor Oaklins. “Het was voor ons belangrijk om een ervaren IPO-adviseur als Gerbrand aan onze kant te hebben, dat is een van de beste keuzes geweest”, reageert Van Aken. Advocatenkantoor Loyens & Loeff voorzag Avantium van juridisch advies, terwijl Allen & Overy dat deed namens de begeleidende banken. Citigate First Financial leidde de communicatie rond de IPO in goede banen.


CEO Tom van Aken slaat op de gong en brengt Avantium naar de beurs

Paul Polman van de chemie
Een beursgang vraagt om heldere bedrijfsvoering. Avantium verkondigde eerder zijn kaarten in te zetten op verduurzaming van de chemische sector. De Paul Polman van de chemie wil Van Aken zichzelf niet noemen, maar naast Unilever volgt hij gelijkgestemde duurzaam-gedreven ondernemingen op de voet. “Laatst zei een nieuwe commissaris: 'hier praat men niet alleen over duurzaamheid, maar wordt het gewoon gedaan'."

Groei
Begin dit jaar kocht Avantium het Amerikaanse bedrijf Liquid Light, ontwikkelaar van elektrochemische processen. Meer overnames zullen binnenkort niet worden gedaan. Naast de bouw van een bioplasticfabriek in Antwerpen wil Van Aken vooral verder groeien door te investeren in producttechnologie en verkopen van licenties. “Als chemicus wil je duurzame producten op de markt brengen.”


De M&A Community organiseert 6 september een forum speciaal gewijd aan de beursgangen in 2016. Tijdens het M&A Forum I IPO's one year after bij Houthoff Buruma kijken de vorig jaar naar de beurs gebrachte bedrijven terug op hun ervaringen. 

 

Gerelateerde artikelen