Zo kwam de HEMA-deal rond

Daags na bekend worden van de HEMA-overname door Ramphastos van Marcel Boekhoorn de achtergronden. Bronnen spreken met M&A. Wie, hoe, waarom?  

Bij de verkoop van HEMA aan investeringsmaatschappij Ramphastos van Marcel Boekhoorn is het eerder spelende probleem met rebellerende franchisenemers geneutraliseerd door een andere verdeelformule tussen hen en het hoofdkantoor af te spreken over kosten en inkomsten uit internetverkopen. Daarmee zijn ook dreigende rechtszaken en bodemprocedures tussen directie en de circa 250 franchisers van de baan.

Boze franchisenemers

Oproer van die tot voor kort boze franchisenemers, georganiseerd in de Vereniging Aangesloten Bedrijven HEMA (VAB), was eerder dit jaar reden voor de Belgische investeerder Core Equity Holding om een bod van 1 miljard euro op HEMA in te trekken. Volgens ingewijden rond de deal hebben bankiers, advocaten en Boekhoorn zelf die franchisenemers mee weten te krijgen door hun te overtuigen dat met Ramphastos als nieuwe eigenaar er ook voor hun een frisse financiële wind door het concern gaat waaien. 

Lees ook: Waarom Marcel Boekhoorn HEMA koopt

Boekhoorn liet meteen na sluiten van de deal weten dat hij 100 miljoen euro van de naar schatting iets minder dan 1 miljard euro schuld die HEMA onder de vorige eigenaar heeft opgebouwd afschrijft. Nog eens 40 miljoen euro wordt op korte termijn door Ramphastos in de retailketen gestoken.
Voor 750 miljoen euro aan HEMA toebehorende portable bonds  worden ‘doorgerold.’ Zo wordt voorkomen dat die schulden eerst moeten worden afbetaald, waarna nieuwe financiering zou moeten worden gezocht. Dankzij het doorrollen kon de deal relatief snel worden afgesloten.

Hollandse naam 

Gisteren zie prof. Dr. Ard-Pieter de Man op MENA.NL met vooruitziende blik: “De enige rode draad die ik in de businesses van Boekhoorn en zijn investeringsbedrijf kan ontdekken, is zijn Nederlandse strategie. Hij heeft een grote Hollandse naam gekocht, bij alle consumenten hier welbekend.” Marcel Boekhoorn zelf, na bekendmaking van de overname, bevestigend: “Wij werken nooit naar een exit, wij werken naar een marktpositie, aan het bouwen van een merk. En wat is voor een Nederlander nou een mooier merk dan de HEMA?”

1 miljard euro

Hoewel er geen exacte bedragen worden genoemd, laten bronnen rond de deal aan M&A weten dat Marcel Boekhoorn ongeveer evenveel voor HEMA op tafel heeft gelegd als de 1 miljard euro die het Belgische Core Equity in juni van dit jaar bood. Volgens onze databank betaalde de huidige eigenaren van Lion Capital in 2007 een bedrag van 1,1 miljard euro voor HEMA. Onder de streep hebben de Engelsen dus flink moeten afschrijven op de Nederlandse retailer.  

‘Bescherming tegen Amazons’

Bij de overname waren Sander Griffejoen, Karim Mattar, Johan Dubbeldeman, David Logcher, Djurre Hoogeveen, Skanda Surendra en Marlene Hom van zakenbank Rothschild betrokken. Voor Legal zorgden Arne Grimme en Klaas de Vries van De Brauw Blackstone Westbroek. Tax Advisory was in handen van Loyens Loeff. De Britse verkopers van Lion Capital maakten geen gebruik van financieel adviseurs. Voor Legal zorgden hun landgenoten van Proskauer. 
Eén van de Nederlandse adviseurs van koperzijde laat tegenover M&A weten:: “De retailsector is enorm in beweging, maar één ding is zeker. Sterke merken vormen een goede bescherming tegen de Amazons van deze wereld.”

Related articles