Weerstand tegen opsplitsing TenneT

Binnen netbeheerder TenneT is grote weerstand tegen de voorgenomen opsplitsing van het bedrijf.

Dat schrijft het AD zaterdag. Op dit moment onderhandelt het kabinet daarover met de Duitse regering. Bij die deal staan tientallen miljarden op het spel.

Vakbond CNV ontvangt signalen van ongeruste werknemers over de plannen. Volgens FNV-bestuurder Özcan Colak bestaat er zelfs 'grote weerstand'. Het personeel vindt dat TenneT als grote Europese speler de energietransitie beter aan kan. Zo kan een groter TenneT goedkoper materiaal inkopen, wat volgens het bedrijf miljarden scheelt. Bovendien zijn Duitse en Nederlandse onderdelen de afgelopen jaren juist met elkaar geïntegreerd.

TenneT beheert de hoogspanningsmasten in Nederland, maar bezit ook in Duitsland vele duizenden kilometers aan stroomkabels. De Duitse overheid wil die netten nu overnemen, omdat het meer controle wil over zijn eigen energiebeleid. Het Nederlandse kabinet, dat steeds meer geld in TenneT moet steken, staat daar niet onwelwillend tegenover. Binnen enkele weken zou al een akkoord bereikt kunnen worden.

Volgens experts is een eventuele verkoop prima te verdedigen. "Duitsland moet echt nog heel veel investeringen in het stroomnet doen", zegt Christian Rehtanz, hoogleraar Energiesystemen in Dortmund. "Men vraagt zich wel af of TenneT groot genoeg is om die te dragen."

(ANP MediaWatch)
 

Gerelateerde artikelen