Weerstand tegen ‘opportunistische dealmakers’ groeit ook in VK

Ook in het Verenigd Koninkrijk (VK) gaan meer stemmen op voor bescherming van bedrijven met nationale gewichtigheid. Aanzet is de ongevraagde overnamepoging van het Brits-Nederlandse Unilever. 'Opportunistische dealmakers' dienen buiten de deur gehouden te worden, bepleit Labour-politicus Lord Paul Myners.

De lokroep van CEO Paul Polman van Unilever om The Code – het heilige overnameboek dat de M&A-markt in het VK richting geeft – te hervormen ten behoeve van nationale bedrijven in belangrijke sectoren, heeft tot reacties in het Britse Lagerhuis geleid. Waar sommigen beweren dat Polman blij mag zijn dat de koers van het Unilever-aandeel niet naar beneden is gedoken, geven anderen gehoor aan de uitspraak van de Unilever CEO.

Dubbeltje op de eerste rang
Zo ook voormalig City-minister Lord Paul Myners. De penningmeester in het kabinet van Labour-premier Gordon Brown in de periode 2008-2010 schreef in The Sunday Telegraph afgelopen weekend dat bedrijven als Unilever, die duizenden Britten werk verschaffen, beschermd dienen te worden tegen 'opportunistische dealmakers', die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. 

Lord Myners spreekt uit ervaring; als voorzitter van Marks & Spencer trachtte rock-and-roll-investeerder Philip Green (zie foto) – groot geworden door miljarden uit de retailindustrie – het Britse warenhuis over te nemen. De verwoede overnamepoging strandde voortijdig en de nationale schat bleef uit handen van de – weliswaar Britse – corporate raider. 

Garage sale
Dat was dertien jaar geleden. Anno vandaag ziet de Labour-politicus een vergelijkbare ontwikkeling rond het Brits-Nederlandse Unilever. Myners weet wel waarom: de regelgeving in de Britse M&A-markt is betrekkelijk soepel, waardoor een bedrijf als Kraft Heinz met een overnameprooi gemakkelijk voor snelle winsten kan gaan. "Denkt de overheid nu werkelijk dat de constante 'garage sale' goed is voor onze economie en maatschappij?", vraagt Lord Myners zich af. 

Vijf van de 100 Britse FTSE-bedrijven – de belangrijkste graadmeter van de Londense effectenbeurs – lopen volgens Myners serieus gevaar ongevraagd overgenomen te worden. De oud-penningmeester pleit voor meer tijd voor bedrijven om zich tegen vijandige bieders te verweren en om toestemming van aandeelhouders te krijgen voor een overname.

Lees ook:
'De aasgieren, de hyena's die je bedrijf proberen kapot te maken'

 

 

 

 

Related articles