Wapent ook Nederlandse beleggingswereld zich tegen seksuele intimidatie?

Nu Silicon Valley in de ban is van schandalen rondom seksuele intimidatie van vrouwen op werk, maakt ook private equity haast met maatregelen.

De overnamewind waait weer even uit het Westen. Die wind brengt niet alleen veel deals met zich mee, maar zwengelt ook de discussie aan over hoe om te gaan met ongewenste betasting en seksuele intimidatie op de werkvloer.

In de Verenigde Staten heeft de Institutional Limited Partners Association (ILPA) het voortouw genomen om onzedelijk gedrag bij investeringsmaatschappijen een halt toe te roepen. De internationale handelsvereniging voor institutionele beleggers wil dit probleem volgens The Financial Times onder investeerders aankaarten om seksuele intimidatiepraktijken als bij Uber en een aantal Silicon Valley-bedrijven te voorkomen.

Niet alleen is deze kwestie schadelijk voor (vrouwelijke) werknemers, ook kan de business rake klappen krijgen, waarschuwt ILPA fondsmanagers bij investeringsmaatschappijen. De vereniging heeft onlangs zijn ethische wetten voor het eerst in zes jaar herzien, vanwege toenemende zorgen in de beleggingswereld over de mogelijke schade die seksuele intimidatie kan berokkenen. Onder meer imagoschade ligt op de loer, waardoor beleggers liever hun kapitaal steken in een ander fonds. Limited Partners hebben immers diepe zakken en investeringsfondsen (General Partners) en zoeken liever investeringsmaatschappijen op die de gedragscode wel eerbiedigen. 

Of de kwestie ook speelt in Nederland is onduidelijk. “We moeten niet naïef zijn als het gaat om sectoren waar mannen in de meerderheid zijn”, reageert Tjarda Molenaar, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen (NVP). “Ook in de Nederlandse private-equitywereld, waar veel meer mannen dan vrouwen werken, kan seksuele intimidatie voorkomen. Maar concrete signalen hebben wij nog niet ontvangen.”

Vanuit de Nederlandse investeringswereld klinkt eenzelfde geluid. “Wij maken het zelf niet mee”, vertelt Désirée van Boxtel, partner bij Karmijn Kapitaal, “omdat wij een sterke man-vrouwbalans hebben. Maar we weten dat het voorkomt in de financiële wereld, dus wellicht dat het ook gebeurt bij investeringsmaatschappijen.”

De NVP vindt echter dat de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij investeringsmaatschappijen zelf ligt. In de vorig jaar aangepaste gedragscode is expliciet opgenomen dat de fondsmanager er voor moet zorgen dat medewerkers zich gepast en professioneel gedragen. Ook diversiteit wordt steeds belangrijker en moet zorgvuldig meegenomen worden in het personeelsbeleid, zo valt in het document te lezen. Seksuele intimidatie wordt niet specifiek benoemd, maar zou daar volgens Molenaar onder kunnen vallen. 

Wel ziet de Nederlandse belangenorganisatie voor private equity praktische problemen. “In de praktijk gaan mensen formeel om andere redenen uit elkaar”, zegt Molenaar. “Het is daarom goed dat ILPA er over nadenkt hoe beleggers achter de ware reden kunnen komen als er sprake zou zijn van onoirbaar gedrag. Beleggers staan daar natuurlijk niet alleen in, elke werkgever heeft met deze moeilijkheid te maken.”

De nieuwe gedragsrichtlijnen van ILPA worden naar verwachting dit jaar nog gepresenteerd. Onduidelijk is welke Nederlandse institutionele beleggers zich als lid van de vereniging achter de herziene principes scharen. 

Lees ook:
MKB-ondernemer vreest private equity

Gerelateerde artikelen