Waarde overnames keldert in eerste halfjaar van 2017

De waarde van fusies en overnames is hard gedaald in het eerste halfjaar van 2017. Dat blijkt uit cijfers van MenA.nl. De grootste deal staat op naam van DSM.

>> Zie ook de full page halfjaarupdate League Tables H1 2017 in FD.

Met 22,9 miljard euro ligt de totale dealwaarde in het eerste halfjaar op minder dan de helft van het eerste halfjaar van 2016 (56,6 miljard) en een vijfde van het eerste halfjaar van 2015 (112,1 miljard). Het totale aantal deals blijft redelijk constant, met 330 deals in het eerste halfjaar van 2017, 320 deals in het eerste halfjaar van 2016 en 326 in het eerste halfjaar van 2015. De dealwaarde bereikte het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2017 en krabbelde in het tweede kwartaal iets op, maar niet genoeg om de daling van het eerste kwartaal te compenseren.

 

Torenhoge waarderingen en Henk Kamp 
Meerdere verklaringen zijn mogelijk voor de sterke daling van de dealwaarde. Lage rentestanden en een vlucht van institutionele beleggers naar alternatieve beleggingen als private equity en venture capital hebben de afgelopen jaren de interesse in bedrijfsovernames opgedreven, met torenhoge waarderingen als gevolg. Multiples van 10 keer de ebitda zijn geen uitzondering en maken het steeds minder aantrekkelijk voor kopers om de overnamemarkt op te gaan. Daarnaast zijn enkele grote overnamepogingen – zoals van Unilever en AkzoNobel – stukgelopen op fel verzet van managers en politici. In Nederland werkt minister Henk Kamp hard beschermingsmaatregelen tegen overnames en Europese leiders broeden op maatregelen tegen Chinese overnames.

 

Grootste deal voor DSM
De grootste deal van het eerste halfjaar van 2017 is in Nederland redelijk onopgemerkt gebleven. Chemiebedrijf DSM verkocht samen met de Amerikaanse investeerder JLL Partners joint venture Patheon voor 6,5 miljard euro aan Thermo Fisher. In de top vijf deals staan drie overnames van Nederlandse bedrijven door buitenlandse kopers. Bureau Van Dijk door Moody’s, Q-Park door KKR en Vanderlande door Toyota Industries. De overname van Turkse tankstations door het Brits-Nederlandse Vitol completeert de top 5. De grootste deals van 2017 verbleken in vergelijking met de topdeals van 2016, waaronder de in opspraak geraakte overname van NXP voor 43 miljard euro.

MenA.nl verzamelt informatie over Nederlandse fusies en overnames met een waarde van meer dan 5 miljoen euro. Lees hier de criteria voor de opname van deals in de league tables en dealtellingen.

Lees ook:
ING adviseert bij meeste deals in H1 2017
Zakenbank J.P. Morgan doet grootste deals H1 2017
Lexence meest actieve dealmaker eerste halfjaar 2017
Allen & Overy doet grootste deals eerste halfjaar 2017
Private equity piekt in eerste halfjaar 2017
Waarde overnames keldert in eerste halfjaar van 2017 

 

Gerelateerde artikelen