Dit zijn de 10 grootste deals van 2016

In 2016 zijn er voor 158 miljard euro bedrijven verkocht. Ze zijn naar de beurs gegaan, van de beurs gehaald, gefuseerd, doorverkocht en gesplitst. Dit zijn de tien grootste deals van 2016. Aan de M&A-minnend Nederland de schone taak in 2017 nog grotere deals te maken.

10 Apollo koopt Lumileds van Philips voor 1,4 miljard
De Amerikaanse investeerder Apollo verlost Philips voor 1,4 miljard euro van Lumineds. De producent van onderdelen voor led-verlichting en autolampen stond al een tijd in de etalage. Eerder leek Philips een deal te hebben met het Chinese GO Scale Capital, maar Amerikaanse ambtenaren lagen dwars. De ‘Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS)’ wilde niet dat de technologie in Chinese handen zou komen. Een belangrijk onderdeel van Lumileds is gevestigd in de VS. M&A directors Stewart McCrone en Daan van Manen waren dit jaar druk met de deal en de IPO van Philips Lighting. McCrone werd dit jaar bekroond tot Best M&A Director tijdens de M&A Awards en gaat de opbrengsten investeren in healthtech.

9 ASML investeert 1,76 miljard in Carl Zeiss
In de race om de Wet van Moore in stand te houden investeert chipmachinefabrikant ASML ruim 1,7 miljard in de Duitse lenzenmaker Carl Zeiss. Voor één miljard krijgt ASML een aandeel van 24.9% in Zeissdochter Carl Zeiss SMT. De resterende 760 miljoen wordt in zoek- en speurwerk gestoken naar een nieuw systeem voor het maken van chips met extreem ultraviolet licht. Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek adviseert ASML bij de deal.

8 Altice koopt aandeel in SFR voor 2,4 miljard
Een Frans entre-nousje. Altice – een Frans telecombedrijf met een Nederlandse beursnotering – koopt voor 2,4 miljard de resterende 22% van de aandelen in het eveneens Franse mediabedrijf SFR Group. De koper krijgt advies van zakenbank Rothschild en advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

7 JAC Capital en Wise Road Capital kopen NXP Standard Products voor 2,45 miljard
De Chinese investeerder Jianguang en het Amerikaanse Wise Road Capital kopen NXP Standard Products voor 2,45 miljard euro. Voor NXP is dit de tweede deal binnen zes maanden met het staatsgehouden fonds Jianguang. NXP verkocht zijn RF Power-divisie voor 1,6 miljard euro. Advocatenkantoor Houthoff Buruma adviseerde de kopers bij de deal. Standard Products gaat verder onder de naam Nexperia.

6 NN Group koopt Delta Lloyd voor 2,5 miljard
De inkt is nog niet droog, maar verzekeraar NN Group heeft het ongevraagde bod op concurrent Delta Lloyd verbeterd en het bestuur van Delta is om. Als de aandeelhouders ook akkoord gaan dan komt de deal in het lijstje op nummer 6. Willem Daris van ING adviseert zijn ex-collega's van Nationale Nederlanden, samen met Cassander Verwey van J.P.Morgan en een team van Freshfields Bruckhaus Deringer onder leiding van Jan Willem van der Staay.

5 Asahi koopt Grolsch, Peroni en Meantime van Anheuser-Busch InBev voor 2,55 miljard
In het kielzog van de megaovername van Sabmiller door Anheuser-Busch InBev slaat de Japanse brouwer Asahi zijn slag. Negen jaar na de overname van Grolsch verkoopt SABMiller brouwers Peroni, Grolsch en Meantime Brewing aan de Japanners zodat de nieuwe bierreus niet te dominant wordt op de Nederlandse markt. Rothschild en Allen & Overy adviseren de kopers.

4 ASML koopt Hermes Microvision (HMI) voor 2,75 miljard
ASML, die al een mooie deal heeft op plaats 9,  had een druk M&A-jaar. De chipmachinefabrikant werkte al nauw samen met Hermes Microvision, maar koopt nu voor 2,75 miljard euro het bedrijf. Hermes maakt meetmachines en software om de kwaliteit van chips te meten. Deze gegevens gebruikt ASML om zijn chipmachines tijdens de productie af te stellen. De target krijgt advies van Goldman Sachs en Jones Day.

3 Coca-Cola European Partners gaat naar de beurs voor 16,5 miljard
De Europese bottelaar van Coca-Cola is naar de beurs gegaan voor 16,5 miljard euro. Niet zomaar een beursgang. De aandelen werden in één keer aangeboden aan beleggers op zes platforms: Euronext Amsterdam, Euronext London en de indexen van Barcelona, Bilbao, Madrid en Valencia. Met de zesvoudige notering wordt het fusietraject afgesloten van drie verschillende bedrijven: Coca-Cola Enterprises, Coca-Cola Iberian Partners en Coca-Cola Erfrischungsgetränke. Bij de deal waren drie Nederlandse advocatenkantoren betrokken. Allen & Overy, De Brauw Blackstone Westbroek en NautaDutilh

2 Liberty Global en Vodafone sluiten een 19 miljard joint venture voor de Nederlandse markt 
In de strijd om de Nederlandse telecommarkt hebben Liberty Global en Vodafone de handen ineengeslagen. In een joint-venture worden alle Ziggo-internetters, Ziggo-TV-kijkers en Vodafone-bellers samengevoegd, met een geduchte KPN-concurrent als gevolg. De 50‐50 joint-venture moet circa 3,5 miljard aan kosten- en omzetsynergieën opleveren. Bij de deal was een leger aan adviseurs betrokken, waaronder teams van Loyens & Loeff, Allen & Overy, Goldman Sachs, Freshfields en NautaDutilh.

1 Qualcomm koopt NXP semiconductors voor 43 miljard
Aan CEO Steven Mollenkopf van Qualcomm de eer voor de grootste deal van het jaar. De maker van Snapdragon-chips slokte Philips-spinoff NXP op voor 43 miljard euro. De deal is niet alleen de grootste, maar volgens M&A-experts ook de beste. Tijdens de M&A Awards is de deal verkozen tot Best Deal 2016. De Amerikanen zitten goed in de markt voor mobiele telefonie – de meeste Android-toestellen gebruiken Snapdragons – maar met NXP verstevigt het bedrijf haar positie in de autoindustrie en krijgt het een trits mooie patenten in handen. Daarnaast verwacht Qualcomm circa 500 miljoen Amerikaanse dollars aan kosten te besparen. Bij de deal zijn minstens zeven banken en zeven advocatenkantoren betrokken. Los van de mogelijke voordelen voor NXP is er al één winnaar uit de deal voortgekomen. Rick Clemmer, de directievoorzitter van NXP, kan bij het slagen van de deal meer dan 400 miljoen euro incasseren. Hij bezit meer dan een procent van de aandelen in NXP en heeft aandelenopties.

Om in chip-sferen te blijven. Tijdens de CFO en M&A Nieuwjaarsborrel op 11 januari zal een doorgewinterde Nederlandse dealmaker ingaan op zijn ervaringen in de technologie-industrie. Hij werkt voor één niet nader te noemen chipfabrikant uit Amerika. 

Related articles