Danny Bosker KPMG: ‘Timing vaak belangrijker dan prijs’

Danny Bosker van KPMG heeft samen zijn team een uitzonderlijk druk eerste kwartaal achter de rug. KPMG staat in de top van de league tables en het team was dit jaar betrokken bij een aantal aansprekende transacties.  De overname van Vanderlande door Toyota waarbij hij het team dat Toyota adviseerde leidde springt hierbij het meest in het oog. Hoe kijkt hij tegen de booming M&A-markt van 2017?

Uit onderzoek van zowel KPMG als MenA.nl blijkt dat het aantal deals blijft stijgen, terwijl de multiples op het hoge niveau van 10x EBITDA staan. Hoe kan dat?
“De vooruitzichten zijn gewoon heel goed. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Daardoor zijn er steeds meer partijen op de markt die het aandurven om te kopen. De timing is vaak nog belangrijker dan het prijsniveau an sich. Dit verklaart deels waarom het aantal overnames toe blijft nemen terwijl de multiples relatief hoog zijn. Je ziet daarom ook dat het echt een ‘verkopersmarkt’ is. De verkoper kan het proces bepalen. Wel zien wij dat bedrijven vooral bereid zijn een hoge overnamepremie te betalen als ze ook echt waarde kunnen toevoegen of de overname een strategisch belang dient. Hierdoor kan een strateeg soms een financiële koper overbieden.” 

Betekent dit dat we volgend jaar weer in een crisis zitten?
“Dat weet niemand, maar dat hoeft niet zeker niet het geval te zijn. Wij zien op dit moment geen directe aanleiding waarom het sentiment zou omslaan. De multiples zijn nog niet op het niveau van de vorige crisis, in 2008, en helemaal niet op het niveau van de dot.com bubble in 2001. Er is ook echt wel wat veranderd. In 2001 dachten mensen dat er nooit meer een crisis zou komen, omdat markten door het internet meer in balans zouden zijn. Dat idee is gelogenstraft. Of daarmee een crisis van de baan is weet ik niet. Er zijn ook mensen die denken dat crises in cycli komen. Bijvoorbeeld om de zeven jaar, in dat geval is de volgende crisis ophanden. Anderen zien juist een Japans scenario, waar de economie jarenlang op eenzelfde niveau blijft steken.” 

Trekt private equity zich terug door de hoge multiples?
“Dat zien wij niet. In onze eigen cijfers zien we dat private-equitybedrijven een relatief constant aandeel hebben in de overnamemarkt. Ook in 2016 waren ze betrokken bij circa dertig procent van alle deals. De Nederlandse private-equitymarkt is heel volwassen en heeft een natuurlijke rol in de economie. Er is altijd een groep bedrijven waar verandering nodig is, zoals internationale expansie, een herstructurering of groei door middel een buy-and-build-strategie. Voor deze bedrijven ligt het voor de hand om met private equity samen te werken.”

Amerikaanse financiële investeerders zijn heel actief op de Nederlandse markt. Laten de Nederlandse partijen zich de kaas van het brood eten?
“Ik denk niet dat alleen Amerikaanse financiële investeerders actief zijn. Zowel Amerikaanse strategen als financiële investeerders zijn actief op de Nederlandse markt. Wat opvalt is dat zij in het algemeen op een iets andere manier naar overnames kijken en vanuit onze Europese benadering bereid lijken te zijn meer risico te nemen in de vorm van een hoge multiple, snel proces en/of minder zekerheden. Daarnaast zijn ze ook eerder geneigd om een deal ook door te zetten; zelfs wanneer het management van de target niet achter de plannen staat.”

Danny Bosker leidt het Nederlandse M&A team en is Global Head van KPMG’s Industrial Markets sectorteam. Dit verschijnt ook in M&A Magazine Q2.

Lees ook:
Danny Bosker van KPMG nummer 1 in league tables Q1 2017

 

Gerelateerde artikelen