‘Voortekenen wijzen op sneuvelen van Blokker’

Warenhuisketen dreigt van de etalage af te zakken naar de surseance.

Operationeel directeur Dennis Besems vertrekt bij winkelketen Blokker. Zijn overstap naar bouwmarkt Gamma volgt op het plotselinge afscheid van algemeen directeur Jeanine Holscher in december en het tot dusverre onopgemerkt gebleven vertrek van financieel directeur Allard Visser. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws.

“Het vertrek van het management is een heel slecht voorteken”, zegt retail-expert Paul Moers. “Als het management in zo’n moeilijke situatie massaal opzegt, zegt mij dat eigenlijk alles. Het is niet erg loyaal dat ze een zinkend schip verlaten, en geeft ook aan dat ze er zelf geen vertrouwen meer in hebben. Het is een waardeloos signaal.”

Mogelijke nieuwe financiers zullen zich nu nog eens extra bedenken, zegt Moers. “De grote vraag is hoe het nu verder moet. Wie wil zich hier nog aan branden?” Moers is somber over de toekomst van de winkelketen. “Terwijl de merknaam heel bekend is. Blokker verkoopt bovendien producten waar mensen echt op zitten te wachten. Als Blokker het niet redt, zou dat een verlies zijn voor de winkelstraat.”

Eigenaar Mirage Retail meldde onlangs “constructieve gesprekken” te voeren met “een selecte groep mogelijke kopers” voor Blokker. Mirage doet er naar eigen zeggen “alles aan om de continuïteit van Blokker veilig te stellen”.

Eind november constateerde Blokker dat het spoedig te maken zou krijgen met een ernstig liquiditeitstekort. Daarop schakelde het de adviseurs van Ernst & Young in om naar financiering te zoeken.

Sinds januari heeft het moederbedrijf Mirage Retail Groep het warenhuis Blokker te koop gezet. Het lukt de keten maar niet om van de dochters af te raken. Begin dit jaar strandde de verkoop van Intertoys, een andere dochter van het geplaagde concern. Ook de verkoop van BCC dat vorig jaar failliet ging, liep spaak op het allerlaatste moment. (ANP)

Gerelateerde artikelen