Verkoop Intertoys klapt op het allerlaatste moment

Door de hoge rente lukt het niet om een nieuwe koper te strikken.

De verkoop van Intertoys is op het laatste moment afgeketst. Dat zegt de nieuwe topman Ynse Stapert van Mirage Retail Groep, moederbedrijf van de winkels van Blokker, Intertoys en Miniso, in het FD. Het bedrijf wilde de speelgoedwinkels verkopen om het winkelconcern weer financieel gezond te maken.

“Voor ons was belangrijk dat de koper het businessplan zou ondersteunen. We wilden Intertoys een goede nieuwe thuishaven geven. Uiteindelijk waren we met één partij heel ver in gesprek, maar dat is vrij onverwacht op het laatste moment beëindigd, na de feestdagen. De redenen die werden gegeven, waren voor ons vrij onduidelijk. Daar konden we niet veel mee”, aldus Stapert tegen de krant.

Mirage heeft nu besloten Intertoys een jaar lang uit de verkoop te halen. “‘Ik hoef niet uit te leggen dat de markt voor dit soort transacties in een tijd van oplopende rente uitdagend is. Het heeft op dit moment geen zin actief te zoeken naar een nieuwe koper voor de winkels. Maar dat is niet erg. Ze maken winst.”

Donderdag publiceerde Mirage resultaten over boekjaar 2022, dat liep van 1 februari 2022 tot en met 31 januari vorig jaar. Daarin staat onder meer dat de speelgoedwinkelketen in die periode bijna twaalf miljoen euro winst boekte voor aftrek van onder meer belastingen. Mirage verwacht dat Intertoys in 2023 ongeveer net zoveel winst heeft gemaakt. De keten is volgens zijn eigenaar sterker gegroeid dan de markt en won marktaandeel.

Blokker leed echter elf miljoen euro verlies. De eigenaar denkt dat Blokker het afgelopen jaar met een min van twee miljoen euro wel minder verliesgevend is geworden. Daarbij wijst Mirage op een “erg positieve” decembermaand, met veel klanten in de winkels en in de webshop. (ANP)

Gerelateerde artikelen