Vol vertrouwen stevent Main Mezzanine af op leningenfonds

“Sinds de crisis hebben de banken een nieuwe realiteit moeten ontdekken, die vertelt dat het geld ook voor hen schaars is”, zegt Lars van ‘t Hoenderdaal over de opkomst van de mezzaninefinanciering in Nederland.

Na ruim drie jaar was het zover. Main Capital Partners kondigde begin dit jaar de start aan van een leningenfonds van 100 miljoen euro. “Door het opbouwen van een sterke trackrecord heeft zo’n fonds een veel grotere kans van slagen”, vertelt Lars van ‘t Hoenderdaal op het Amsterdamse kantoor van Main Mezzanine Capital over de timing. 

Het begon voor de financieringstak van de Haagse investeringsmaatschappij allemaal in het tweede kwartaal van 2014. Van ‘t Hoenderdaal stelde een mezzanineteam samen van voornamelijk net afgestudeerden. Wouter Six Dijkstra, die ook voor het interview is aangeschoven, was er vanaf het begin bij. “We hebben onze kennis van bankleningen en het structureren van private-equitydeals gebundeld in het aanbieden van achtergestelde leningen”, zegt Van ‘t Hoenderdaal over de werkwijze. Van ‘t Hoenderdaal, ooit begonnen bij de Nationale Investeringsbank (nu NIBC), richtte een kleine twintig jaar geleden Main Capital Partners op. Vanuit de markt merkte hij dat er sterke behoefte was aan alternatieve financieringsvormen bij een overname of groei, zeker nu banken strenger paal en perk stellen aan ongesecureerde kredietverlening. “Sinds de crisis hebben de banken een nieuwe realiteit moeten ontdekken, die vertelt dat het verstrekken van risicovoller financieringen door een aanslag op de solvabiliteit ook voor hen schaars is”, geeft hij de reden dat mezzaninefinanciering, die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië stamt, ook in Nederland in zwang is geraakt.

Geloofwaardigheid
Door de jaren heen heeft het trackrecord van Main Mezzanine meer vorm gekregen. Dat was hard nodig om geloofwaardigheid te creëren in de financieringsmarkt. “Een trackrecord laat zien wat voor type deals je hebt gedaan en welke returns en default rates daaraan kleven”, zegt Van 't Hoenderdaal. De investeringsmaatschappij, die zich bij voorkeur richt op SaaS-bedrijven (Software as a Service), heeft inmiddels vijftien maal een mezzaninelening verstrekt aan verschillende softwarebedrijven als TravelBird, OnGuard en het Duitse ABIT.

Op de huidige portfoliobedrijven heeft het aankomende leningenfonds, dat begin 2018 wordt geopend, nauwelijks invloed. De leningnemers betalen jaarlijks tien procent rente en hoeven doorgaans pas na drie à vijf jaar te beginnen met aflossen. Van ‘t Hoenderdaal spreekt inmiddels van een vast ‘funderbestand’ met vertrouwde gezichten. Daarnaast weten ook nieuwe financiers de weg naar Main steeds makkelijker te vinden. Deze financiers, meestal gefortuneerde (ex-)ondernemers, doen mee onder voorwaarde van plaatsing van de lening bij een onderneming. Main verstrekt tickets vanaf twee miljoen euro.

Concurrentie
Een partij als Dutch Mezzanine Fund, dat zich in februari heeft losgemaakt van Delta Lloyd, rekent Van ‘t Hoenderdaal niet direct tot concurrent. “Wij concentreren ons puur op de ICT-sector, terwijl zij geen specifieke focus hebben en ook vaak door private equity sponsored deals doen”, zegt hij. “Bovendien richten zij zich op deals van zes à tien miljoen euro”, vult Six Dijkstra aan. Van ‘t Hoenderdaal: “We zijn niet per se op zoek naar financiering van private equity sponsored deals, hoewel dat vaak wel meer comfort met zich meebrengt in moeilijke tijden. Maar die kans bestaat altijd”.

Het Haagse NIBC wordt daarentegen meer als concurrent gezien, omdat zij zich in hetzelfde prijsgebied begeven (tickets vanaf vijf miljoen euro). Concurrentie ondervindt Main ook steeds meer van het buitenland. “Voornamelijk Engelse mezzanineverstrekkers, maar ook partijen uit België en Frankrijk ”, zegt Van 't Hoenderdaal. “Nederland staat open voor private equity, terwijl bijvoorbeeld in Duitsland grote bedrijven nog in handen zijn van families. Zij zien private equity als vluchtig kapitaal, wat natuurlijk niet altijd het geval is”, geeft Van ‘t Hoenderdaal als antwoord op de vraag waarom Duitsland achterblijft. “Maar buitenlandse partijen komen heus niet voor deals van minder dan vijf miljoen”, meent Six Dijkstra.

De Duitse markt is conservatief, hoewel dat niet wil zeggen dat Main zich niet daar niet op focust. “De markt mag daar gesloten zijn, tegelijkertijd is die wel twee keer zo groot”, zegt de Main-oprichter. Main roert zich daarom ook op de Duitse markt. “Na ABIT zijn we in gesprek met een andere Duitse partij. We willen daar graag uitbreiden, de versterking van ons team in Düsseldorf geeft daar blijk van.”

Adviseurs
Main Mezzanine maakt zelf geen gebruik van adviseurs rondom het verstrekken van leningen. Wel lopen geregeld dezelfde adviseurs het Amsterdamse kantoor aan de Noorderakerweg 82 binnen. Zo kwam ING voor twee verschillende mezzaninedeals op de koffie: OnGuard en The Valley. Maar vaste gezichten zijn er niet. Bij de mezzaninelening van TravelBird werd er samengewerkt met corporate-finance-adviseur Nielen Schuman, terwijl de acquisitiefinanciering van ABIT werd voltooid in samenwerking met het Duitse private-equityhuis Findos Investor. “Wij nodigen adviseurs graag uit wanneer zij met een specifiek vraagstuk zitten waar niet veel aanbieders voor zijn”, zegt Van ‘t Hoenderdaal. “Binnen een half uur weten we of het past of niet.”

De investeringsmaatschappij denkt de Nederlandse softwaresector aardig in kaart te hebben gebracht. “Wij houden bedrijven in de gaten, terwijl dat andersom ook gebeurt”, zegt de Main-oprichter. Van ‘t Hoenderdaal hoop tegen het einde van het jaar tussen de achttien en twintig deals te hebben gedaan. “Dan kijken we met nog meer vertrouwen richting het fonds volgend jaar en de plaatsing van leningen bij bedrijven”, sluit hij af.

Lees ook:
Main Capital zet vijfde investeringsfonds op poten
“Buitenlandse partijen reageren veel sneller”

 

Gerelateerde artikelen