Vitesse bungelt nu overname na een jaar alsnog klapt

Financier haakt af vanwege openheid die de KNVB eist.

De beoogde overname van voetbalclub Vitesse door de Common Group lijkt in elkaar te klappen voor die tot stand is gekomen. De Telegraaf meldt dat een Egyptische financier van de beoogde deal met Common-eigenaar Coley Parry is afgehaakt. “De financiering door een lid van de Sawiris-familie, de rijkste familie van Egypte, was een belangrijke kurk waar de deal op dreef, maar die is Parry nu kwijt”, schrijft de Telegraaf.

Vanaf het begin was er wantrouwen tegen de deal met de Common Group. De KNVB was nog altijd bezig met meerdere onderzoeken naar de financieringsconstructie. Tot die tijd moest eigenaar Coley Parry van de Common Group wachten met het bezegelen van de deal.

De financier uit Egypte zou volgens de berichtgeving geweigerd hebben om de door de KNVB vereiste openheid van zaken te geven over de financiële zaken. De Common Group zou daarmee een gigantisch probleem hebben. Er is in het afgelopen seizoen al veel geld van de beoogde nieuwe eigenaar uitgegeven aan de club.

Eigenaar Parry moet nu nieuwe investeerders zoeken, maar daar kan Vitesse nauwelijks op wachten. De financiële situatie van de club is belabberd. ING dreigt de bankrekening van Vitesse stop te zetten.

Vorig jaar september werd bekend dat de Common Group de Arnhemse voetbalclub zou overnemen. Common Group is een in New York gevestigde investeringsmaatschappij, opgericht door Coley Parry, die investeert via dochterondernemingen in gezondheidszorg, start-ups en sport (Common Sport). De sporttak is ook eigenaar van het Engelse Leyton Orient FC, dat in de League Two speelt en in de Belgische club Patro Eisden Maasmechelen.

Volgens diverse media was met name de wijze van financieren een struikelblok. Parry werkt deels met externe investeerders, waarvan hij de namen niet openbaar wil maken. Die anonimiteit van de financiers was een bron van wantrouwen bij de voetbalbond.

“Coley Parry heeft zelf eerder al aangegeven dat hij vanwege geheimhoudingsovereenkomsten niet publiekelijk in kan gaan op de identiteit van op de achtergrond betrokken investeerders in de Common Group”, zo verklaarde destijds interim-directeur Peter Rovers van Vitesse. “Wel kan ik bevestigen dat Parry zelf 88 procent van de aandelen bezit en 100 procent controle heeft over de dagelijkse bedrijfsvoering.”

Lees ook: ‘Wereldwijd tenderproces bij verkoop voetbalclub’

Gerelateerde artikelen