Voetbalclub Vitesse verkocht aan Amerikanen

Investeringsbedrijf Common Group geeft een garantstelling tot 2027.

Common Group wordt de nieuwe grootaandeelhouder van Vitesse. De Arnhemse club maakte de naam van de Amerikaanse investeringspartij als eigenaar vandaag bekend. Daarna kan de overname van de Eredivisieclub na goedkeuring door de licentiecommissie van voetbalbond KNVB worden afgerond.

De overname wordt afgerond na een maandenlang traject. Dat werd in gang gezet toen grootaandeelhouder Valeriy Oyf bekend had gemaakt dat hij zijn aandelen van de hand wilde doen. In juni meldde de Russische eigenaar dat hij de aandelen van de club zou overdragen aan de Stichting Betaald Voetbal "Vitesse-Arnhem", die houder is van het prioriteitsaandeel.

Oyf doet met de overdracht van de aandelen ook afstand van de schuld van naar schatting 150 miljoen euro die de Arnhemse Eredivisieclub bij hem had. Common Group geeft bij de overname van de aandelen een financiële garantstelling af voor een periode van minimaal vijf seizoenen, dus tot en met 30 juni 2027. Die is volgens de club ruimschoots voldoende om de jaarlijkse tekorten af te dekken en de beoogde investeringen te financieren.

Common Group is een in New York gevestigde investeringsmaatschappij, opgericht door Coley Parry en investeert via dochterondernemingen in gezondheidszorg, start-ups en sport (Common Sport). De sporttak is ook al eigenaar van het Engelse Leyton Orient FC, dat in de League Two speelt en in de Belgische club Patro Eisden Maasmechelen.

Nadat de licentiecommissie van de KNVB de aandelenoverdracht van Oyf aan de stichting heeft beoordeeld, zal die zich buigen over de overname door de Common Group. Dat zal volgens Vitesse de nodige tijd vergen, maar in de tussentijd zegt de club wel verder te kunnen.

 

 

Gerelateerde artikelen