Verdere consolidatie verwacht in markt voor grondstoffenhandel

Hoewel commodity traders moeilijke jaren achter de rug hebben, lijkt de markt zich te herstellen met meer stabiele prijzen voor grondstoffen. Desondanks blijft het een onzekere sector. Vooral kleinere traders hebben het moeilijk en krijgen lastiger toegang tot financiering dan de grote spelers.

Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek van Allen & Overy en TXF onder 60 wereldwijde commodity traders naar de markt en financiering van grondstoffenhandel.

De financiering van grondstoffenhandel is traditioneel gedomineerd door banken. In de afgelopen jaren hebben zij zich (deels) teruggetrokken, onder andere vanwege de strengere kapitaaleisen en de daarmee samenhangende herwaardering van activiteiten. Daarmee ontstond meer ruimte voor alternatieve financiers, zoals verzekeraars of pensioenfondsen, maar toch blijkt hun aandeel in de praktijk nog tegen te vallen (hoewel de financieringsbronnen wel diverser zijn worden). Dit is enerzijds te verklaren door de beschikbaarheid van liquiditeit, maar ook door de specialistische kennis die nodig is, zeker bij gestructureerde financiering: daar gaat het om complexe financieringsconstructies, die voldoende zekerheden moeten bieden voor de financiers maar ook werkbaar moeten blijven voor de handelaren. Bovendien beslaat grondstoffenhandel vaak veel landen met verschillende rechtssystemen en risicoprofielen, wat de complexiteit verder vergroot.

De financieringsinstrumenten worden wel innovatiever om ook andersoortige investeerders aan te kunnen trekken. Toch verwachten de meeste handelaren (56%) dat het aandeel van banken vergelijkbaar blijft met nu. Ook verwacht de overgrote meerderheid (79%) dat de financieringskosten verder zullen stijgen.

In het licht van bovenstaande ontwikkelingen verwacht maar liefst 68 procent van de onderzochte traders dat de markt zich verder zal consolideren. Kleinere traders zullen overgenomen worden of helemaal verdwijnen, tenzij ze een niche weten te vinden of met behulp van technologie concurrentievoordeel kunnen realiseren.

Gerelateerde artikelen