(We)Transfer window…

Met de transfers van private business naar de publieke beurs wil het de laatste tijd wat minder vlotten.

Eind januari 2022 trok WeTransfer de voorgenomen beursgang in. De acute aanleiding, zo bleek uit het persbericht, was de volatiele handel in techaandelen.

WeTransfer zou volgens aanvankelijke schattingen meer dan een miljard dollar waard zijn (883 miljoen euro). Op die verwachting moest al worden teruggekomen met een nieuwe waardering van tussen de 612 en 716 miljoen euro – wat zou neerkomen op 17,50 tot 20,50 per aandeel.

WeTransfer wilde voor 125 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven om te groeien. Daarnaast zouden bestaande investeerders een deel van hun belang te gelde maken.

Najaar 2021 stelde webwinkel Coolblue een beursgang tot nader orde uit. Ook daar was sprake van grotendeels cashen, en beperkt geld ophalen voor groei (met name in Duitsland).

En zo schortte onlangs ook CVC Capital Partners het plan voor een beursgang in Amsterdam op. En eerder haalde ook al energieleverancier Scholt Energy een streep door de beursplannen.

Vorig jaar waren de omstandigheden voor een beursgang aantrekkelijk. Nu zorgen inflatie, renteverhogingen, vertraagde groei en de oorlog in Oekraïne voor flinke onrust op de financiele markten. Voor beleggers is vooral veel onduidelijkheid over de manier waarop de centrale banken het zeer ruime monetaire beleid gaan afbouwen. Juist door de extreem lage rente werden aandelen van jonge, riskante techondernemingen met veel groeipotentie aantrekkelijk. Wat leidde tot (toren)hoge waarderingen. Echter, hoe hoger de rente, hoe aantrekkelijker het wordt om juist geld te investeren in bedrijven die een positieve kasstroom hebben en dividenden uitkeren.

Boeiend nu is dat er wel diverse beursgangen tot stand zijn gekomen middels zogenoemde ‘SPAC’ (‘Special Purpose Acquisition Companies’), zeg: een beursgenoteerde ‘zak met geld’ die middels een fusie met ‘target zonder geld’ vorm, inhoud én een blijvende notering krijgt.

Eind april 2022 ging het Britse BenevolentAI – een bedrijfje dat kunstmatige intelligentie gebruikt om nieuwe medicijnen te ontwikkelen – naar de Amsterdamse beurs; en dat middels een fusie met de spac Odyssey. En dit bedrijf gaat niet binnenkort dividenden uitkeren – het moet het juist hebben van de verre toekomst: nog nauwelijks omzet, wel kosten. Alleen een – wenkend – perspectief.

En begin februari 2022 ging Azerion – een digitaal entertainment- en mediabedrijf – naar de Amsterdamse beurs. Dat gebeurde middels een constructie met SPAC, i.c. EFIC1 (‘European FinTech IPO Co 1’). Ook hier liggen dividenden niet meteen voor de hand. Het geld is nodig om overnames te doen in de consolidatieslag die daar gaat plaats vinden.

Naast Odyssey fuseerde nog een andere SPAC: Dutch Star Companies two – met palletmaker Cabka.

Mogelijk is het niet zozeer dat het angstzweet terug is op de beurs, maar een gezonde afkeer van ‘cashen’ – want dat voelt toch als het risico verleggen naar ‘de greater fool’… Die torenhoge waarderingen moeten eerst nog maar eens materialiseren…

Mogelijk wordt de beurs weer vooral gezien als groeiversneller-op-termijn. Geld dat niet meteen in de zakken verdwijnt van investeerders, maar eerst wordt aangewend voor product- en marktontwikkeling en innovatie. En mogelijk daarna ooit eens toevloeit naar beleggers die de hele rit hebben mee gemaakt. Een notering als ‘window of opportunity’.

En zo zal het zijn.

Door Leo van de Voort. Hij is bestuursadviseur bij Fuel for Living Strategies, voormalig directeur corporate finance Kempen & Co en auteur van het boek Vensters op waarde en Exit Fantoomtrots

Gerelateerde artikelen