Triodos wil notering op besloten handelsplatform

Triodos wil dat zijn certificaten van aandelen binnenkort te verhandelen zijn op een alternatieve beurs.

Eigenaren van de stukken zitten al bijna een jaar met het probleem dat de handel in de certificaten is bevroren. Om die impasse te doorbreken treft de financieel dienstverlener voorbereidingen om een notering te krijgen op een besloten handelsplatform.

Triodos, dat zich als duurzame bank profileert, geeft met de certificaten een soort aandelen uit die niet op de beurs kunnen worden verhandeld. De financieel dienstverlener faciliteert de handel nu nog zelf. Normaal gesproken koopt Triodos ‘gedoseerd’ certificaten terug als er meer verkooporders dan kooporders zijn, maar na het uitbreken van de coronacrisis wilden zoveel beleggers hun stukken te gelde maken dat de handel werd gestopt.

Om dit probleem op te lossen, moeten de beleggers de certificaten binnenkort kunnen verhandelen op een zogeheten multilateral trading facility, kortweg MTF. Zo'n platform werkt in grote lijnen op dezelfde manier als bekendere aandelenbeurzen zoals Euronext in Amsterdam, maar alleen vooraf goedgekeurde deelnemers kunnen erop handelen.

Volgens Triodos is het een groot voordeel dat de prijs voor zijn certificaten voortaan wordt gevormd door vraag en aanbod. Tot nu toe bepaalde de waarde van alle bezittingen van de bank de prijs van de stukken. Om certificaathouders te compenseren voor de tijd dat ze hun belegging niet konden verzilveren wil de bank voor 14,4 miljoen euro aan certificaten terugkopen.

Gerelateerde artikelen