Verbijstering bij Vitesse na verbod op overname door Amerikaan

De KNVB heeft na een toetsing geen vertrouwen in koper Common Group.

Vitesse heeft vol onbegrip gereageerd op de uitspraak van de licentiecommissie die de gewenste overname door de Common Group niet toestaat. De commissie is niet overtuigd dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij over de juiste en voldoende middelen beschikt.

“Dit is onbegrijpelijk en een enorme teleurstelling”, zegt interim-directeur Peter Rovers in een door de club verspreid persbericht. Vitesse kan tot 21 februari in beroep gaan tegen het besluit en overweegt dat.

Aandelen overnemen van de Rus Valeriy Oyf
De Arnhemse Eredivisionist presenteerde al in september 2022 het bedrijf van de Amerikaan Coley Parry als kandidaat om de aandelen van de Rus Valeriy Oyf over te nemen, maar moest nog wel de licentiecommissie overtuigen. Die hanteert strikte eisen, met name om crimineel geld buiten de deur te houden.

“Na al die maanden waarin er keihard is gewerkt om de overname tot stand te brengen, is dit natuurlijk een grote teleurstelling”, zegt Rovers. “Helemaal na het gesprek dat we eind januari nog met de licentiecommissie van de KNVB hadden. In dat gesprek werd duidelijk dat er geen vragen meer waren vanuit de licentiecommissie. Dat nu wordt gesteld dat er onvoldoende informatie is, is onbegrijpelijk.”

“Verder is het op zijn zachtst gezegd ongelukkig dat de beslissing uiteindelijk slechts ruim één uur voor de externe communicatie van de KNVB met Vitesse gedeeld is.”

Meer dan elf miljoen euro
Rovers stelt dat Parry heeft laten zien de financiële middelen (“inmiddels ruim meer dan elf miljoen euro”) te kunnen opbrengen. “Er ligt daarnaast een toezegging voor een bankgarantie van tien miljoen euro voor de komende jaren. Dat maakt de uitkomst en argumentatie over het vermogen van Parry extra wrang”, aldus Rovers.

De licentiecommissie liet niet alleen onderzoek doen naar de Common Group, maar ook naar mogelijke banden in het verleden met de Russische Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, een goede bekende van Oyf.

Alternatief plan in werking
Vitesse stelt bij een positieve uitkomst van dat onderzoek de aandelen in ieder geval op korte termijn te kunnen overdragen aan de Stichting Betaald Voetbal ‘Vitesse-Arnhem’ waarna een alternatief plan in werking moet treden.

Rovers: “De continuïteit van de club moet gewaarborgd worden. Daar voorziet het beoogde plan in, ook bij een onverhoopte degradatie. We willen daar op korte termijn al meer duidelijkheid over geven.”

Ondersteunen van Vitesse
Coley Parry zag de afwijzing door de licentiecommissie betaald voetbal van de door hem gewenste overname van Vitesse aankomen. De Amerikaanse topman van investeerder Common Group laat in een verklaring via de Arnhemse voetbalclub weten niet te stoppen met het ondersteunen van Vitesse.

“Ik ben teleurgesteld, maar niet geschokt door de uitkomst”, zegt Parry. “De afgelopen zeventien maanden hebben zowel de licentiecommissie als Integis (het door de licentiecommissie ingeschakelde onderzoeksbureau) ons aanbod om te praten met verschillende betrokken specialisten, zoals accountants en juristen, afgewezen. Het zijn partijen die extra informatie zouden kunnen verschaffen. Het lijkt erop dat de beslissing al vaststond en ik begrijp niet dat dit zo lang moest duren.”

Parry geeft donderdag samen met Peter Rovers, algemeen directeur ad interim van Vitesse, een toelichting. “Op dit moment is de continuïteit bij Vitesse het allerbelangrijkste. We blijven de club ondersteunen en zijn vastberaden. Ook binnen het beoogde alternatieve plan”, aldus de Amerikaan. (ANP)

Gerelateerde artikelen