“Unilever vecht om voedingstak Reckitt Benckiser”

Een overnamebod van Unilever is in de maak op de de voedingstak van het Britse Reckitt Benckiser (RB).

Dat zeiden anonieme bronnen aan de Britse krant Sunday Times. Unilever zou bereid zijn om ongeveer 2,5 miljard euro neer te leggen voor de levensmiddelentak van RB. Daaronder vallen onder meer mosterd- en ketchupmerk French's en Frank's Red Hot Sauce.

Concurrentie
Al in maart liet RB al weten het onderdeel af te willen stoten. Het bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met consumentenproducten als Clearasil, Durex, Nurofen, Cillit Bang en Strepsils en kocht begin dit jaar babyvoedingsconcern Mead Johnson Nutrition.

Unilever zou bij de overname concurrentie krijgen van onder meer het Amerikaanse Hormel Foods. Volgens de bronnen worden de komende weken definitieve biedingen verwacht. De verkoop wordt naar verluidt begeleid door de Amerikaanse bank Morgan Stanley.

De jaaromzet van de levensmiddelendivisie van RB ligt op meer dan 450 miljoen euro. Daarmee is het onderdeel goed voor circa 4 procent van de totale omzet van RB. Unilever is eigenaar van het bekende sausmerk Calvé en mayonaisemerk Hellmann's. In april werd nog de overname bekendgemaakt van de Amerikaanse producent van organische mayonaise en ketchup Sir Kensington's.

Margarinetak
Unilever kondigde dit jaar aan de margarinetak van de hand te willen doen. De deal moet samen met andere kostenbesparingen zorgen voor een hogere winstgevendheid bij het Brits-Nederlandse was- en levensmiddelenconcern.

In combinatie met de inkoop van eigen aandelen en een hoger dividend wil Unilever aandeelhouders zo overtuigen van zijn aantrekkelijkheid als zelfstandig bedrijf, na de afwijzing van de avances van Kraft Heinz begin dit jaar.

Bron: AFN/MenA

Gerelateerde artikelen