Topman Fokker: overname Stork helemaal niet zo slecht

Blij was voorman Hans Büthker van vliegtuigfabrikant Fokker Technologies niet toen moederconcern Stork in 2008 werd overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij Candover. Achteraf gezien is dat toch geen slechte zet geweest, zegt de topman nu.

Bestuursvoorzitter Hans Büthker concludeert dat de overname van verschillende bedrijfsonderdelen van Stork door het Britse Candover in 2008 niet zo slecht was. Dat verklaarde hij op BNR Nieuwsradio maandagmiddag. 

Vorig jaar genereerde Fokker zelfs een recordomzet. In het eerste volledige jaar onder GKN, liep de omzet op naar 890 miljoen euro. Een omzetstijging van een kleine 100 miljoen ten opzichte van 2015. GKN kocht Fokker twee jaar geleden, terwijl het Amerikaanse bouwbedrijf Fluor begin 2016 de overige onderdelen van Stork overnam. Büthker omschreef eerder in het FD GKN als een 'natuurlijke partij'. 

"Fokker is altijd onderscheidend geweest in het inzetten van technologie op het juiste moment, ook al duurt het even voordat winstgevendheid tot wasdom komt", aldus Büthker. De topman verwacht dat het aantal banen de komende jaren zal toenemen. 

Shareholder activism
Over de agressieve overname van Stork destijds zegt hij: "Dat doe je met de beste bedoelingen voor alle stakeholders. Als dan de druk op een gegeven moment zo hoog wordt dat je gedwongen wordt tot een overname, is dat heel onprettig".

PR-adviseur Frans van der Grint van Hill + Knowlton Strategies, die Stork tien jaar lang door de overnamecycli begeleidde, zei hierover onlangs: "het was één van de grootste cases rondom shareholder activism in Nederland: agressieve hedgefunds, rechtszaken, protestacties van duizenden medewerkers voorafgaand aan een aandeelhoudersvergadering, alles met grote publiciteit". In dat opzicht wordt regelmatig de vergelijking getrokken met AkzoNobel dat PPG (voorlopig) wel met man en macht van het lijf wist te houden. 

Büthker staat nog helder voor de geest dat hij verre van blij was met de overname door investeringsmaatschappij Candover. Achteraf gezien concludeert de topman dat de vijf verkochte bedrijfsonderdelen van Stork allemaal goed terecht zijn gekomen.  

Lees ook:
Best PR Advisor Frans van der Grint: “Stork heeft een speciale plek in mijn oeuvre”

 

Related articles