Tien procent van ondernemers wil bedrijf verkopen

Een op tien ondernemers wil zijn bedrijf verkopen en vijftien procent zoekt funding, kapitalisatie of werkt aan overnames.

Dit blijkt uit de FIT Business Monitor, een gezamenlijk jaarlijks onderzoek van Finext, IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Partners en The Review Group onder 3.000 ondernemers en managers die werkzaam zijn in verschillende branches bij zowel kleine als grote organisaties. 

Hoge bedrijfswaardering reden voor verkoop
"Strategische keuzes die gericht zijn op groei en innovatieve stappen zijn meestal inclusief kapitaalversterking", zegt Frank Verbeek, managing partner van IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Partners, "Funding door derden heeft de voorkeur boven traditionele funding middels bankfinanciering. Dat tien procent ook nog eens zijn bedrijf wil verkopen, is een trend die ook internationaal zichtbaar is. De wens om de optie tot verkoop serieus te onderzoeken kent een aantal (strategische) redenen zoals; een toenemende complexiteit in de internationale uitrol van bedrijven, zwaardere concurrentie, een hoge bedrijfswaardering en schaalvergroting." 

Innoveren en opleiden om verandering het hoofd te bieden
Naast financiering en overnames werden de ondernemers ondervraagd wat voor de toekomst van hun bedrijf belangrijk is. Op één staat innovatie en productontwikkeling, op twee opleiden van het personeel en op drie het aangaan van samenwerkingsverbanden. 

Om 'vernieuwende' businessplannen te maken worden soms externe adviseurs ingezet. Eén op de vijf ondernemers heeft een externe adviseur ingeschakeld. Niet iedereen gelooft in een businessplan. Negen procent van de ondernemers en managers werkt zonder plan. Van de ondernemers met een plan heeft acht procent het getoetst bij klanten. 

In het onderzoek is ook gevraagd naar welke thema’s de ondernemers bezighouden. Dit zijn: duurzame economie (37%), digitalisering/robotisering (35%), de wet DBA (16%) en Donald Trump (7%).

Lees ook:
Nederlandse IoT-specialist ontvangt vers kapitaal Tata Communications
“We hadden slaapzak en luchtbed bij elkaar op kantoor tijdens de overname”
Pitch Best Small Cap Deal 2016: Xandrion verkocht aan Compass Group Benelux
 

Gerelateerde artikelen