Talpa ziet kansen overname TMG in rook opgaan

Het overnameconsortium Mediahuis en VP Exploitatie heeft de belangrijkste belager in de strijd om Telegraaf Media Groep (TMG) van zich af geschud. Op alle eisen kreeg Talpa Holding, de centrale houdstermaatschappij van John de Mol, van de Ondernemingskamer (OK) nul op haar rekest.

Hoewel de opkomst iets lager lag, was de spanning op de vierde verdieping in het Amsterdamse Paleis van Justitie minstens zo aanwezig als vorige week donderdag. Zelfs de rechter leek last te hebben van plankenkoorts. Sommige zinnen verdienden het tweemaal voorgelezen te worden. Dit maal werden er geen (als grappig opgevatte) woorden gesproken over de copieuze aanwezigheid van Zuidas-advocaten. 

Geen 'gegronde redenen'
Harde woorden vielen Talpa wel ten beurt. Het mediaconcern van John de Mol zag zichzelf op maar liefst acht eisen glad gaan, waaronder de belangrijkste: de OK ziet geen 'gegronde redenen' om in te grijpen bij de door Talpa en mede-aanklagers geziene overnamecoup door Mediahuis.

De rechter heeft in tegenstelling tot de aanklagers wel een eerlijke level playing field-verhouding waargenomen en noemde de gelijktijdige beantwoording van de due-diligenceonderzoeken als voornaam bewijs. 

Pleister tegen het bloeden
De aanklagers, naast Talpa bestaande uit de op non-actief gezette topmannen Van der Snoek en Epskamp, kleinere aandeelhouders en de ondernemingsraad van TMG, zagen ook het bezwaar tegen de schorsing van CEO Van der Snoek en CFO Epskamp afgewezen worden. 

De bewering dat het geduld van de Raad van Commissarissen van TMG was uitgeput vond de OK een 'begrijpelijke' trigger tot het schorsen van de twee bestuurders. Zeker met het oog op het fusieprotocol dat ook met Mediahuis en VP Exploitatie was getekend, sloot de rechter af. 

De OK gaf nog wel een pleister tegen het bloeden; het verzoek tot een onderzoek naar het beleid en gang van zaken van TMG volgt later.

Lees ook: 
Talpa koopt opnieuw TMG-aandelen
De litigationkanonnen van Stibbe, Van Doorne, Allen & Overy, De Brauw, Linklaters en DLA in de strijd om TMG

 

 

 

Gerelateerde artikelen