Zuidas-advocaten in grote getalen bij rechtszaak TMG
Onder toeziend oog van de halve Zuidas trokken de hoofdrolspelers rond de TMG-affaire donderdag de rechtzaal in. Zelfs de rechter verbaasde zich volgens een NRC-journalist over de grote aanwezigheid van prominente raadsmannen. De rechtzaak was aangespannen door Talpa, waar advocatenkantoor Stibbe de overname van TMG moet bewerkstelligen. Van Doorne, Allen & Overy en DLA Piper treden op als strafpleiters van de antagonistische kampen – de RvC enerzijds en CEO Geert-Jan van der Snoek en CFO Leo Epskamp anderzijds. Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van de familie Van Puijenbroek, hebben De Brauw Blackstone Westbroek en Linklaters op de overnamezaak gezet.
Eigen belang
CEO Van der Snoek en CFO Epskamp werden begin maart op non-actief gesteld, nadat ze niet instemden met de overname door Mediahuis en VP Exploitatie. De geschorste TMG-topmannen hebben uit eigenbelang gepoogd de overname door Mediahuis te dwarsbomen. Beiden waren daarbij 'blind' voor de belangen van TMG, zo werd verweten door de commissarissen bij monde van hun advocaten.
De schorsing kwam tot stand nadat de bestuurders geen voorkeur wilden uitspreken voor Mediahuis als nieuwe eigenaar van TMG of het Talpa van John de Mol. Talpa zou de topmannen beloofd hebben dat ze mogen aanblijven bij een overname. Het Mediahuis geniet juist de voorkeur van de RvC. De ruzie tussen beide bestuursorganen zou al maandenlang aan de gang zijn, schrijft het Financieele Dagblad op basis van ingeziene rechtbankstukken van donderdag.
Aandelen aanbieden
De TMG-commissarissen achten het bod van Talpa (6,50 euro per aandeel tegenover 6,00 euro van Mediahuis en VP Exploitatie) kansloos, omdat Mediahuis en VP Exploitatie hun belang van 60 procent onder geen beding aan De Mol willen verkopen. Talpa betoogde in de rechtszaal echter dat VP Exploitatie door gemaakte afspraken gedwongen is zijn stukken aan te bieden bij een beter bod met een goede kans van slagen.
Volgens de commissarissen zijn daar geen harde afspraken over gedaan en heeft het investeringsvehikel van de familie Van Puijenbroek het recht zelf een keuze te maken. Alle partijen zijn volgens de RvC ook eerlijk behandeld en altijd van dezelfde informatie voorzien. Talpa daarentegen beweert dat Talpa belangrijke informatie heeft achtergehouden.
De Mol wil dat de Ondernemingskamer een onafhankelijk 'supercommissaris' benoemt bij TMG, die een oplossing moet vinden. De bestuurders eisen daarbij dat hun schorsing wordt opgeheven. Het rechterlijk orgaan komt komende dinsdag 21 maart 18:00 uur met het vonnis.
Lees ook:
Duff & Phelps en Rothschild trekken andere conclusies bij fairness opinion TMG >>>
Talpa bouwt belang TMG verder uit, adviseurs druk in de weer >>>
(Bron: ANP, NRC, het Financieele Dagblad; foto: ANP)