“Soms zijn we als de Explosieven Opruimingsdienst”

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:41
De Breij Evers Boon is bezig aan een ijzersterke opmars in de MenA.nl league tables. De in 2005 opgerichte M&A-boutique groeide de afgelopen jaren even hard in omvang naar 25 advocaten. De M&A-redactie legt zijn oor te luisteren bij medeoprichter Dennis de Breij over het reilen en zeilen van het nichekantoor.

De Breij Evers Boon bezet plek drie met dertien deals in de league tables van Q1 2017. Hoe gaan jullie te werk? 
"We werken hard om altijd duidelijkheid te creëren en onduidelijke situaties te versimpelen. In een deal spelen slechts een paar juridische complexiteiten en veel meer feitelijke. Die hebben met de onderneming te maken, met de uitkomsten van due diligence, met de opstelling van een verkopende aandeelhouder of juist de koper, of weer zijn bank. Er is altijd wat en dat vinden wij leuk. Soms plaatsen we dynamiet om een vrije doorgang te maken, en soms zijn we juist weer als de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Cliënten en adviseurs herkennen ons om een eigen stijl."  

Op wat voor deals richt de Breij zich? 
"Wij richten ons niet op een bepaald type cliënten of deals. Omvang is bijvoorbeeld minder 

interessant, en sector ook niet per se. Het gaat vooral om de positie en ambitie van de onderneming, en de stijl van de aandeelhouders en bestuurders waarmee we werken. Als zij overtuigd zijn van de waarde van de deal en het nut om die te laten slagen, dan zijn wij de aangewezen advocaat om met focus en kwaliteit te zorgen voor tempo en afronding. Op die manier raken we vaak betrokken in transacties waarbij de ondernemingen op de een of andere manier koploper zijn in hun markt. Ook komen we vaak in beeld bij investeerders werkzaam in private equity en venture capital, en hun nieuwe of bestaande portfoliobedrijven. In die sectoren gaat het niet om handhaven maar om groeien."   

Welke transacties springen er dit jaar uit?
"Het zijn steeds mooie transacties, maar je moet kiezen hè. Het was voor ons echt leuk geweest om te zien dat de Orffa aandeelhouders hun prachtige bedrijf hebben verkocht. In de beginjaren waren we bij de management buy-out betrokken, nu adviseerden we de managers – cliënten van het eerste uur – en ING Corporate Investments – ook al lange tijd cliënt – over de exit. Joris Boon begeleidde die deal. Iets vergelijkbaars, en ook in het oog springend, is de verkoop van TechAccess door onze cliënten Van Lanschot Participaties en de overige aandeelhouders, waaronder het management. Ook daar maakten we het toetreden en de exit mee. Wytse Huidekoper was hierbij betrokken als adviseur. Zijn zichtbaarheid dit kwartaal is sowieso opvallend."

Wat doet een nichekantoor als de Breij anders dan de grote kantoren?
"We zijn persoonlijk en duidelijk, en houden het leuk. Met persoonlijk bedoel ik niet: 'goh, hoor eens wat we dit weekend hebben gedaan, en wat deed jij eigenlijk?'. Daarmee bedoel ik dat onze advocaten in de onderhandeling en in hun adviesrol puur zichzelf zijn. Niet zoals het gemiddelde beeld van een fatsoenlijke advocaat schetst. We zijn overigens wel keurige mensen en tegelijkertijd onszelf. Die ruimte moet je geven binnen je team. Cliënten vinden dat een verademing."

De Breij heeft een mix van ervaren advocaten en jonge talenten. Waarop selecteren jullie?
"We zoeken naar slimme karakters. Belangrijk is of iemand herkenbaar is als zichzelf, sympathiek en vol overgave over wat hem of haar boeit. Iedereen krijgt energie van een leuk kantoor met mooie cliënten, relaties en goede zaken. Zo is er een geweldig team ontstaan. Verder letten we erop dat we jong en in ontwikkeling blijven. Als voorbeeld geef ik Laura Overes en Wytse Huidekoper. Dat zijn jonge M&A-partners. Ook staat er een geweldige groep jonge medewerkers klaar." 

Bekijk hier het profiel van Dennis de Breij

Lees ook:
Allen & Overy en Lexence voeren league tables Q1 2017 aan
Allen & Overy, Clifford Chance, Freshfields, Lexence en De Breij op pole position voor Q1 league tables 2017

Gerelateerde artikelen