Welke adviseurs deden de meeste deals in het eerste kwartaal? (League Tables Q1, 2024)

Er vonden een aantal aansprekende deals plaats in Q1, maar het echte M&A vuurwerk moet nog komen in 2024.

Bekijk hier de FD-advertentie van de League Tables Q1, 2024

De League Tables voor het eerste kwartaal van 2024 zijn op donderdag 24 april gepubliceerd in het Financieele Dagblad. De stemming op de overnamemarkt in het eerste kwartaal kan het best beschreven worden als ‘stilte voor de storm’. De meeste dealmakers hebben positieve verwachtingen voor 2024, maar de M&A volumes en waarden zijn een stuk lager in het afgelopen kwartaal dan in de voorgaande vijf kwartalen (zie tabel hieronder)

Overname Knab is bepalende deal in Q1, 2024
BAWAG Group, een Oostenrijkse bank, kondigde op 1 februari 2024, de overname van Knab aan van a.s.r. Nederland voor een bedrag van 590 euro. De vier adviesfirma’s die deze transactie begeleidden – Aperghis & Co, Capitium, Alantra en UBS Group – eindigden samen op de eerste plek qua dealwaarde in de categorie Advisory Firms.

‘Honderd openstaande vacatures’
Kijkende naar dealvolume pakt Marktlink met vijftien deals met ruime voorspong de toppositie. Tom Beltman van Marktlink is dan ook bijzonder positief over de rest van 2024 en spreekt zelfs van een potentieel recordjaar: “2023 was door een gebrek aan vertrouwen tot Q3 een moeilijke markt. Vanaf Q4 is er sprake van een inhaalslag. De 2024 trends zijn sterke groei in crossborder deals en gebruik van AI-tools. 2024 wordt een recordjaar; getuige hiervan zijn onze honderd openstaande vacatures.”

‘Druk op private equity’
Ook Jorn van Etten van PwC kijkt ook met een optimistische blik naar de rest van het jaar: “Ondanks aanhoudende macro-economische uitdagingen en geopolitieke onzekerheden, zijn er tekenen van wereldwijd economisch herstel. Een consistente daling van de inflatie en een stabilisatie van de rentetarieven dragen bij aan een gunstiger klimaat voor dealmaking. Een voorzichtige toename in het aantal transacties ten opzichte van 2023 wijst op een mogelijke start van een opleving in de M&A markt. Druk op private equity om liquiditeit te creëren voor hun LP’s kan dit voorzichtige herstel verder ondersteunen.”

Lees ook: League Tables Q1, 2024: De best presterende legal firms

Gerelateerde artikelen