Roger Gerritzen (Dümmen Orange): “Bij familiebedrijven kan PE veel waarde toevoegen”

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:30
Wat paus Franciscus en de wulpse televisiepersoonlijkheid Kim Kardashian gemeen hebben? Hoewel het contrast niet groter kan, staan beide op de openingsslide van Roger Gerritzen, CFO van Dümmen Orange. De bloemen van de Nederlandse veredelaar versieren namelijk de wereld: van de bruiloft van Kim en Kanye tot het Vaticaan.
Door Edwin van Sas 
 
“Wij verkopen emotie voor een goede prijs”, stelt Roger Gerritzen. “Onder alle lagen van de bevolking”. En inmiddels dus over de hele wereld. Die stap heeft het bedrijf weten te maken door acquisities, partnerships en organische groei, met behulp van private equity. Dat is zeer ongebruikelijk in de bloemenmarkt, die voornamelijk bestaat uit familiebedrijven. De PE-aanpak van Dümmen Orange is echter bewust gekozen, legt Gerritzen uit tijdens de masterclass op het Private Equity Summit 2016. “China, de BRIC en MIST-landen, het zijn allemaal bloemenlanden. Middle income Chinezen bijvoorbeeld, kopen veel bloemen tegen goede prijzen. Sommige bloemen zijn daar duurder dan in Nederland. De internationale markt heeft nog een enorme groeipotentie.”
 

Roger Gerritzen laat graag zien waar de bloemen van Dümmen allemaal wel niet paraderen 
Waar de meeste familiebedrijven een beperkte omvang houden, kiest Dümmen Orange in 2010 voor de stap om in zee te gaan met H2 Equity Partners. Dat stelt het bedrijf in staat om in de daarop volgende jaren verschillende familiebedrijven over te nemen, focus aan te brengen en gerelateerde niet-kernactiva af te stoten en door een proces van integratie, professionalisering en procesverbetering te gaan. Gerritzen: “Bij familiebedrijven heerst een heel andere dynamiek en kun je vaak veel waarde toevoegen.”
 
Anderzijds wordt van familiebedrijven veel gevraagd: ze moeten mee in een cultuurverandering en bovendien betekent de opschaling een toenemende complexiteit. “De eigenaren hebben veel kennis van hun bedrijf en product, maar soms zie je dat goede mensen binnen zo’n organisatie de transformatie niet kunnen maken die met het overnameproces gepaard gaat”, legt Gerritzen uit. Soms is ingrijpen dan noodzakelijk, hoe moeilijk dat ook is. Gerritzen steekt de hand echter ook in eigen boezem: de strategie van snelle groei betekent ook dat je af en toe een misstap begaat, of dat een overname duurder uitpakt dan gepland.  Het waren de risico’s die bij de gekozen strategie hoorden en H2 en Dümmen Orange bereid waren te nemen.
 
Overname door BC Partners 
Door de overnames groeide het bedrijf wel uit het jasje van medium size private equity-fonds H2 en werd de multinational – met meer dan 6.000 FTE actief in 17 landen – aan de large size PE-partij (12+ miljard euro funds onder beheer) BC Partners uit Londen verkocht. Daarmee is de bloemenveredelaar in een nieuwe fase beland. H2 was actief betrokken bij de overnametrajecten en professionaliseerde onder meer het implementatietraject. “Met steun van private equity krijg je gemakkelijker toegang tot acquisition finance en ruimere bankconvenanten”, zegt Gerritzen.
 
 
Onder BC Partners is de verhouding met de PE-partij meer op boardroom niveau komen te staan, al brengt BCP weer een hoop sector- en M&A-kennis mee. De focus ligt onder de nieuwe PE-partner op operational excellence, het finetunen van de strategie en met name het versneld implementeren ervan. Daarnaast haalt men de banden aan met de retail sector die een steeds dominantere rol in de value chain voor bloemen speelt.
Is het nog wel gezellig dat werken onder private equity? Of gaat het er Spartaans aan toe, wordt er vanuit de zaal gevraagd. Gerritzen concludeert dat het voor Dümmen Orange absoluut een positieve ervaring is, mede omdat men de juiste partij vond. “De partner die je hebt is heel belangrijk. De sfeer en cultuur moet bij elkaar passen, zodat je samen de klus kunt klaren. Naast extra resources krijg je ook kritische outside-in vragen van een PE-partner die je zelf soms vergeet te vragen. Scherpe discussies horen erbij, maar zolang ze constructief en zakelijk zijn leiden ze tot betere oplossingen waar beide partijen zich in kunnen vinden.”
 
Gerelateerde artikelen