PE Summit 2016: BV Nederland heeft hulp nodig (maar niet van Register Valuators)

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:30
Ondernemers worstelen met opvolging, focussen weinig op innovatie en missen de tijd om te netwerken. Private equity lijkt daarom de ideale samenwerkingspartner. Zo lang participatiemaatschappijen maar geen buy in managers met een achtergrond bij een groot AEX-bedrijf in de onderneming plaatsen.
"Er zijn momenteel maar weinig bedrijven die echt groeien", sprak Hans Biesheuvel op het Private Equity Summit 2016 tijdens de opening. "Sterker nog, bij veel bedrijven is het business model overleden. Er zijn uitzonderingen, zoals Coolblue en Action, die snoeihard groeien, maar bij veel bedrijven gaat het eerder zoals bij de Blokker."
 
 
Ondernemers zijn eenzaam op dit moment. Waar vroeger de bankiers als suikeroom maar vooral ook als vertrouwenspersoon dienden, daar staat een DGA er nu vaak alleen voor. Wie helpt hen? 
  
Ondernemers zitten niet altijd op private equity (PE) te wachten. Sterker nog, PE is zo ongeveer de laatste partij waar zij aan denken wanneer zij bijvoorbeeld opvolging voor hun bedrijf zoeken. Uit de Marktlink Monitor, gepresenteerd door Fredrik Jonker tijdens een sessie over familiebedrijven, blijkt dat PE onderaan het lijstje van gewenste opvolgende aandeelhouders staat. 
 
Meeste waarschijnlijke koper volgens ondernemer (onderzoek Marktlink):
– 36% een familielid
– 27% een andere onderneming
– 14% zittende manager/directeur
– 13% een externe directeur met eigen geld (MBI)
– 6% private equity 
 
Ook de invloedrijke Biesheuvel, die met zijn ondernemersorganisatie ONL meer gedaan krijgt dan de vergadertijgers van VNO-NCW en MKB Nederland gezamenlijk, wees er op dat PE nog steeds geen zuivere naam heeft bij ondernemers. "In de periode 2003-2008 heeft de focus wel erg gelegen op financial engineering en was er te weinig aandacht voor lange termijn waardecreatie. Ik denk dat het daar vandaan komt", verklaardde hij. 
 
Toen de Beschermheer van het MKB aan investeerder Guido Grobbink vroeg wat hij gaat doen om het imago te verbeteren, stond de Beschermvrouw van het Investeringskapitaal op vanuit het publiek. "We moeten eens ophouden met constant zeggen dat we een slecht imago hebben want dan gaan mensen het vanzelf geloven. Het valt mee," aldus NVP-voorzitter Annemarie Jorritsma 
 
Guido Grobbink, partner bij Standard Investment, wees aan in welke inkomensschaal hij zit
 
Vanaf de voorste rij liep Annemarie Jorritsma naar voren om een statement te maken, ze mist de gebruiken van de Tweede Kamer zichtbaar
 
Aan een deel van Nederland blijft het gewoon moeilijk om uit te leggen dat sommige mensen boven het gemiddelde verdienen, verklaardde Grobbink. Verdienen PE managers allemaal dan zoveel geld? "Er zijn ook PE managers die niets verdienen of heel weinig, dat is het risico dat zij lopen," repliceerde Jorritsma nogmaals.
 
Hoewel … er stonden weinig mensen op (eigenlijk geen) toen uw verslaggever vroeg of de pe manager die "niks verdiende" wilde rijzen uit zijn stoel. De investeringsmanager die net boven de bijstand verdient, was niet aanwezig, durfde niet op te staan of bestaat simpelweg niet. Alledrie heel plausibele verklaringen. Hoewel aan het gelach in de zaal te horen het laatste de meest waarschijnlijke is. 
 
Geen gezeik, iedereen rijk
Misschien is er een oplossing om jaloezie over inkomen weg te nemen. Namelijk een maak-iedereen-rijk-oplossing in plaats van de maak-de-rijken-minder-rijk-oplossing van de PvdA. Hoe dan? Als iedereen minder spaart in bankdeposito's, pensioenfondsen, levensverzekeringen en andere geldlekkende instituties (dat gaat de komende decennia echt niets meer opleveren) maar zijn centen laat werken, dan moet het goed komen. Dat betoogde Robin Fransman, auteur van het boek Sparen is geen Deugd. 
 
En hoe laat je dan je geld werken? Via PE natuurlijk. Investeren in echte bedrijven die groeien en voor werkgelegengheid zorgen. Weg met die armzalige staatsobligaties (ja, daar belegt uw pensioenfonds voornamelijk uw zuurverdiende vermogen). Met PE bouwen we pas echt een appeltje voor de dorst op en heeft de groenteboer op de hoek er ook iets aan. En als de groenteboer kan investeren (uitgeven), heeft iemand anders weer (inkomsten). Welkom groei!
 
We zijn benieuwd wanneer mannen als Marc Staal (AAC Capital), Volkert Doeksen (AlpInvest) en Patrick Groeneveld (Nordian) hun fondsen op zondagmorgen in de praatstoel bij Harry Mens aanprijzen bij vergrijzende retailbeleggers. Iets zegt ons dat dit nooit gaat gebeuren. 
 
Thee drinken bij DNB
Hoewel, van De Nederlandsche Bank mag het. "Wij bij DNB hebben nooit gezegd dat pensioenfondsen of burgers niet meer in assets zoals PE mogen beleggen, dat is een groot misverstand," sprak Bart Mos, Afdelingshoofd Expertisecentrum Financieële Risico's Pensioensfondsen bij DNB (ook overheidsinstellingen doen tegenwoordig aan functietiteloverdaad), vanuit het publiek. "Ik nodig een aantal PE managers uit bij DNB om een keer over dit soort dingen te praten. 
 
Prima: meer geld voor PE. Dat is beter voor iedereen. Voor bedrijven, voor burgers en voor Zuidas-adviseurs die hun geld verdienen met overnames-advies.  Maar er zijn wel een aantal zaken waar PE op moeten letten als het straks papa's spaarcentjes (goed voor ongeveer 270 miljard euro in Nederland) gaat investeren in onze besloten vennootschappen. 
 
Robert De Boeck
"Ruben heeft mij gevraagd een aantal red flags op te stellen voor buy in managers," aldus Robert De Boeck, oprichter van Antea Participaties. "De eerste is dat het niet iemand moet zijn met een achtergrond bij Philips. Ten tweede liever geen landenmanager. En ten derde: geen landenmanager die bij Philips heeft gewerkt," grapte hij. 
 
Plots begreep het publiek waarom de investeerder voorafgaand aan zijn presentatie ijverig checkte of de uitschuifmuur van de zaal wel goed dicht zat. In de ruimte ernaast sprak namelijk de M&A-director van Philips over zijn avonturen met Carlyle. 
 

De sessie 'Het familiebedrijf in goede handen' door Fredrik Jonker, Robert De Boeck en Taco Rietveld (HB Capital) trok vele fans 
 
Goed dan, nog één tip van De Boeck. "Gebruik geen register valuators. Echt, wat heb je aan die rapporten." Een bedrijf waarderen op basis van de cash flow, dat kan een PE manager prima zelf. Kennelijk zijn er toch PE managers die op de kleintjes moeten letten, meneer De Boeck?
 
 
 
 
Gerelateerde artikelen