Raakt Trumps ingrijpen in techsector ook NXP?

De Amerikaanse president Donald Trump blokkeerde maandag de miljardenovername van chipgigant Qualcomm door branchegenoot Broadcom uit Singapore. Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse branchegenoot NXP.

Qualcomm levert technologie aan het Amerikaanse leger en verkoop zou volgens Trump niet in het belang zijn van de staatsveiligheid. Trump volgt met zijn afwijzing het advies van het Comité van Buitenlandse Investeringen, dat voor het eerst een uitspraak deed over een overname die nog niet tussen de bedrijven zelf beklonken is. Met Qualcomm en het Nederlandse NXP erbij zou Broadcom de derde chipleverancier ter wereld zijn, na Intel en Samsung.

NXP op het strijdtoneel

Met deze beslissing lijkt een voorlopig einde te zijn gekomen aan de strijd om de grootste overname in de techsector ooit. De vraag is wat deze stap van de Amerikaanse president nu gaat betekenen voor de voormalige Philips dochter en chipmaker NXP, dat verwikkeld raakte in de overnamestrijd tussen deze chipgiganten na een bod van Qualcomm.

Qualcomm legde in het najaar van 2016 een bod neer van 47 miljard dollar voor de Eindhovense chipmaker, met een jaaromzet van 9,6 miljard dollar en 192 miljoen dollar winst. Qualcomm en NXP zouden elkaar goed aan kunnen vullen. Het Eindhovense bedrijf is gespecialiseerd in de productie van chips voor de auto-industrie, en dan vooral semiconductors om zelfsturende voertuigen op de weg te houden. NXP heeft een eigen chipproductie, iets dat Qualcomm ontbeert.

Het wachten leek alleen nog op goedkeuring door de diverse autoriteiten financiële markten. Totdat hedgefonds Elliott een verbeten strijd inzette voor een hogere opbrengst voor zijn belang in het enige Nederlandse bedrijf dat is opgenomen in de NASDAQ-100. Niet de 110 dollar per aandeel van Qualcomm, maar minstens 135 dollar, bijna een kwart meer.

Bescherming

Het bod bleek niet alleen voor Elliott inzet voor strijd, maar bleek ook van groot belang voor Qualcomm om uit handen te kunnen blijven van Broadcom, dat aangaf Qualcomm graag zonder NXP te willen inlijven. Broadcom liet zich kritisch uit over het Eindhovense bedrijf. NXP zou minder groei laten zien dan de gemiddelde 13 procent in de chipindustrie en ook de winstgevendheid zou zijn achter gebleven.

NXP wilde dinsdagochtend niet naar de pers reageren op het decreet van Trump over de overnameplannen. Op de overnameplannen van Qualcomm voor NXP werd niet onverdeeld positief gereageerd. Econoom, M&A expert en SER-kroonlid Hans Schenk zei eerder tegen de redactie van M&A: “Geen idee hoe dit verhaal gaat eindigen, ik ben econoom, geen koffiedikkijker. Dit soort processen zijn gecompliceerd. Er zijn ook nog financiële autoriteiten, er is de Europese Commissie. Maar komt NXP in handen van Qualcomm of – uiteindelijk – Broadcom, dan zijn de gevolgen redelijk voorspelbaar. Minder winstgevende onderdelen verdwijnen, extra bezuinigingen moeten de kosten drukken, innovatie is geen prioriteit meer, budget voor R&D komt onder druk, investeringen houden geen gelijke tred meer met winstgroei. Tot er een derde partij opdoemt. Weer een overname. En dan is het veelal gebeurd met zo’n tot voor kort succesvol bedrijf. Het sterft simpelweg een langzame dood en dat stemt somber. Ik heb het vaker gezegd, overnames onder de 3000 grootste ondernemingen wereldwijd – dus het grote spel, niet het peanuts niveau van zeg maar TMG – hebben in 80 procent tot mislukkingen geleid.”

Ook sommige werknemers vrezen dat het Qualcomm gaat om de patenten, om de kennis en om een handjevol bedrijfsonderdelen en dat de rest zal worden afgestoten mocht de overname doorgaan.

 

Related articles