Private equity zoekt commissarissen met sectorexpertise

Een groot verschil tussen de beursgenoteerde wereld en de private-equitysector is wel de samenstelling van de raad van commissarissen (rvc). 

Bij beursgenoteerde ondernemingen worden geregeld “bestuurders” als commissaris ter benoeming voorgedragen aan de aandeelhoudersvergadering. 

Nu is bestuurlijke ervaring zeker een belangrijke kwaliteit. De betreffende commissaris is bestuurder geweest van een grote corporate, al dan niet beursgenoteerd. Hij of zij is medeverantwoordelijk geweest voor de strategie van die onderneming en de uitvoering daarvan. 

Maar waarom worden er bij beursfondsen zo weinig commissarissen met sectorkennis benoemd? Zittende bestuursleden en commissarissen vinden bestuurlijke ervaring kennelijk belangrijker dan ondernemerschap of sectorkennis. 

Commissarissen met sectorexpertise noodzakelijk
Dat gaat in de private-equitysector gelukkig wel anders. De focus op waardecreatie maakt het noodzakelijk dat investeerders commissarissen met sectorexpertise betrekken bij hun portfolio-ondernemingen.

Deze commissarissen kennen de historische en huidige ontwikkelingen in de betreffende markt. Ze weten waar de kansen en risico’s liggen. Ze kennen de binnen- en buitenlandse concurrentie. En als voormalig directeuren weten ze wat wel en niet werkt in de sector. Voor de directie vormen ze een waardevol klankbord. En mogelijk kunnen ze helpen contacten te leggen met prospects. 

Ook voor een acquisitiestrategie hebben commissarissen met sectorkennis een grote toegevoegde waarde. Ze hebben weet van de specifieke aandachtspunten in de sector, ze kennen vele overnamekandidaten en ze hebben vaak een gevoel bij de gangbare EBITDA-multiples in de sector.

Bij onze portfolio-onderneming Iv-Groep (#5 ingenieursbureau van Nederland) bijvoorbeeld hebben wij een sterke en betrokken rvc. Dit helpt niet alleen de directie en aandeelhouders, maar het hele bedrijf en daarmee alle stakeholders. 

In veel sectoren gaan de ontwikkelingen alsmaar sneller. De behoefte bij beursgenoteerde en private ondernemingen aan commissarissen met sectorkennis wordt alleen maar groter. 

Lees ook:
Investeren lijkt zo makkelijk

Taco Rietveld is investeringsmanager bij HB Capital en auteur van het Handboek investeren en financieren.
 

Gerelateerde artikelen