Dit zijn de 10 meest actieve investeerders in Nederland

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:21
Welke PE/VC investeerders waren de laatste jaren het meest actief in de Nederlandse overnamemarkt? We doken in de deal database en zochten het uit.

Data Analist: Hamlet Sahakian 

In de periode van 2014 tot eind februari 2022 hebben de tien meest actieve investeerders van Nederland in totaal 802 deals gedaan. Hiertoe rekenen we acquisities, exits en add-on overnames door de portfoliobedrijven van de fondsen. Op basis van aantallen deals zijn dit de 10 absolute koplopers in het Nederlandse investeringslandschap:  

10) 


Het fonds NPM Capital – dat bestaat sinds 1948 en onderdeel is van familiebedrijf SHV – deed met 59 deals goede zaken de afgelopen jaren. Bekende participaties van NPM zijn Picnic, Suitsupply, ICT Group en Bergman Clinics. In 2021 deed het fonds een aantal exits, waaronder die van groenteproducent Hak en was het betrokken bij verschillende overnames, participaties en beurstransacties. Één van de participaties was in KUBO, een Nederlandse hightech kassenbouwer. Deze deal past perfect in het investeringsthema ‘Feeding The World’ van NPM Capital dat gericht is op het oplossen van het wereldwijde voedselvraagstuk met behulp van geavanceerde technologie. De andere investeringsthema's van NPM zijn: ‘Future of Energy’, ‘Everything is Digital’ en ‘Healthy Life & Learning’. 

09) 


Mentha Capital deed 60 deals sinds 2014. In 2021 had het private equity fonds het zeer druk met maar liefst 13 transacties, waaronder veel acquisities van portfoliobedrijven. Stevige groei dus bij de investeerder die zich richt op de onderkant van de middenmarkt in Nederland en Vlaanderen. De laatste investering van Mentha was in Bright River (bekijk hier de adviseurs die bij deze deal betrokken waren), een Nederlandse leverancier van visuele productcontentoplossingen voor e-commercemerken en retailers. In februari verkocht Mentha zijn belang in NutriDutch, een Nederlandse producent en distributeur van hoogwaardige zuivelingrediënten, aan sectorgenoot Vreugdenhil Dairy Foods. 

08) 


In februari van dit jaar gaf Gilde Buy Out Partners – een Europese mid-market private equity partij – aan vanaf nu door het leven te gaan als Rivean Capital. Sinds 2014 werden er bij het fonds 61 transacties afgerond. Vorig jaar viel vooral de verkoop van Vivera op, producent van plantgebaseerde vleesvervangers, aan het Braziliaanse JBS voor een bedrag van 341 miljoen euro. Ook investeerde Rivean, dat zich richt op ondernemingen met een bedrijfswaarde van tussen de 75 en 500 miljoen, in de succesvolle handelsonderneming EDCO Eindhoven. Het lijkt erop dat het PE-fonds onder de nieuwe naam Rivean een nieuwe periode ingaat van grote groei en hoog rendement.  

07) 


Gilde Equity Management (GEM) is – naast Rivean Capital (zie nummer 8) en Gilde Healthcare – een ander onafhankelijk fonds dat valt onder Gilde Investment Management. GEM investeert graag in sectoren als voeding, productie, retail en zakelijke dienstverlening en was betrokken bij 64 deals tussen 2014 en 2022. Bekende portfoliobedrijven van GEM zijn DPA Group, Eiffel, Kwantum, Royal Peijnenburg en Ad van Geloven. 2021 werd gekenmerkt door het van de beurs halen van DPA Group en drie grote acquisities, te weten: Andus Group, VHZ Group en Bruynzeel Storage Systems. Begin dit jaar maakte Gilde Equity Management bekend Excluton over te nemen, een bedrijf dat al meer dan 40 jaar actief is op het gebied van sierbestrating en gww (grond-, weg- en waterbouw)-producten. 

06) 


De 65 geregistreerde deals die Holland Capital deed sinds 2014 zijn goed voor een zesde plek in deze ranglijst. Het investeringsfonds vierde in 2021 niet alleen het 40-jarige bestaan, maar ook een aantal mooie transacties. De specifieke focus op healthcare en technologie stelt de investeerder in staat mooie combinaties te maken in de portfoliobedrijven. Zo nam Holland Capital onlangs Appronto over, een Nederlandse dienstverlener in low-code en integratieoplossingen. Het bedrijf gaat nauw samenwerken met drie andere bedrijven uit de stal van Holland Capital, te weten: Magnus Digital, Dimensys en cards PLM Solutions. Samen met Holland Capital willen deze vier bedrijven de leidende partij in de Benelux en top 5 speler in Europa worden. Holland Capital won in 2021 de M&A Award voor Best Venture & Growth Capital Provider. 

05) 


Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. In opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat versterkt de fondsmanager de regionale economie. Daarbij doet Oost NL ook venture capital investeringen in veelbelovende startups en scale-ups die bijdragen aan maatschappelijke oplossingen op de gebieden voedsel, gezondheidszorg, energie en circulaire productie. Het gaat Oost NL niet alleen om financiering, maar ook om ondernemingen te helpen met expertise en ze te verbinden aan de juiste commerciële netwerken. Alles om de economische ontwikkelingen in Oost-Nederland te realiseren en het lokale MKB aan te zetten tot meer innovatie, internationalisering en groei. 

04) 


De publieke onderneming BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) werd in 1983 opgericht door de Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die nog altijd de aandeelhouders zijn. Het snel verslechterende economische klimaat in Brabant had dringend een nieuwe impuls nodig. Inmiddels is het hoogzomer in de Brabantse economie. Met een maakindustrie op topniveau en een kenniseconomie van wereldklasse behoort Brabant tot de snelst groeiende regio’s van Europa. Met 98 (co-)investeringen is BOM een hele actieve financier van deze verandering. Van duurzame voeding, een gezonde toekomst, klimaatneutrale energie tot de ontwikkeling van kansrijke sleuteltechnologieën. BOM zorgt dat start-ups die daaraan bijdragen met de juiste ondersteuning en financiering een vliegende start maken en hun ideeën kunnen laten doorgroeien tot scale-ups. 

03) 


Main Capital – Best Private Equity House Mid-Market in 2021 – onderscheidt zich in de markt door zich heel specifiek op software te richten. Of liever gezegd; Main bouwt softwaregroepen in de Benelux, DACH en Nordics regio's. En we hebben het al vaak gehoord de laatste tijd; dit is een goede sector om in te investeren, want softwarebedrijven groeien hard. De Covid-pandemie heeft nog eens voor een versnelling gezorgd. 2020 en 2021 waren met 25 en 26 deals respectievelijk dan ook buitengewoon drukke jaren voor de verschaffer van kapitaal en expertise. Main Capital voorziet voor delen van de softwaremarkt een groei van meer dan 20 procent per jaar, dus voorlopig blijft het druk bij de strategische investeerder uit Den Haag.  

02) 


Met ruim 50 bedrijven in het portfolio is de Belgische, beursgenoteerde private equity firma Gimv een van de grotere investeerders in deze lijst. Bij Gimv vormen vier toekomstgerichte investeringsplatformen – Consumer, Health & Care, Smart Industries & Sustainable Cities – de basis voor aanzienlijke vooruitgang en baanbrekende innovaties. De investeringen van Gimv zijn sterk gericht op de maatschappelijke vraagstukken van morgen: duurzaamheid, vergrijzing, gezondheidszorg, verstedelijking, globalisering, ecologische voeding en hernieuwbare energie. Deals van vorig jaar die deze investeringsfilosofie onderstrepen zijn de acquisities van Baas Groep, een Nederlands bedrijf dat infrastructuur levert voor het water- en energienet, en Verkley, een bedrijf actief in de aanleg en onderhoud van ondergrondse kabel- en leidingnetten voor energie en water. In november werd een joint venture tussen de twee bedrijven aangekondigd.    

01) 


De in Bussum gevestigde participatiemaatschappij Waterland, die onder leiding staat van Managing Director Lex Douze, is met 112 transacties de meest actieve investeerder in Nederland. Waterland heeft behalve in Nederland ook kantoren in België, Groot-Brittannië, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Ierland, Frankrijk, Spanje en Polen en beheert momenteel negen miljard euro aan gecommitteerd vermogen. 2021 was een recordjaar voor de investeerder die betrokken was bij 24 overnames. Tot de grotere deals behoorden de exit van Napoleon Sports & Casino, de aankoop van BontexGeo Group en het verkrijgen van een meerderheidsbelang in Rotom Europe. Bekijk hier alle acquisities van Waterland Private Equity. Bij de M&A Awards 2021 werd Waterland gekozen als Best Private Equity House van het jaar.  

Lees ook: Topdealmakers verwachten dat 2022 opnieuw een recordjaar wordt

Gerelateerde artikelen