Topdealmakers verwachten dat 2022 opnieuw een recordjaar wordt
Dat blijkt uit vierde wereldwijde M&A-rapport van Bain & Company. Zij schreven het rapport om executives te helpen navigeren in de toenemende complexiteit van de M&A-wereld.
Het rapport verkent ook de kansen die het veranderende landschap van de M&A-markt biedt voor waardecreatie. Om succesvol te zijn bij fusies en overnames, moeten veel dingen goed worden geregeld, vooral bij de recordhoge prijzen van overnametargets. De nummer één voorspeller van M&A-succes? Ervaring. Uit het onderzoek van Bain blijkt nog steeds dat frequente en materiële overnemers een hoger totaal aandeelhoudersrendement (TSR) realiseren dan degenen met een minder actieve M&A-strategie.
M&A-markt zal robuust blijven
2021 was met 5,9 biljoen dollar aan overnamewaarde wereldwijd een absoluut recordjaar. Niet alleen strategische deals groeiden hard met 47 procent, ook deals waar financiële investeerders, special purpose acquisition companies (SPAC's) en durfkapitaalbedrijven (VC) bij betrokken waren namen met meer dan 100 procent toe.
In deze roodgloeiende markt bereikten waarderingsmultiples een recordhoogte van gemiddeld 15,4 keer de bedrijfswaarde/EBITDA. In de technologiesector lag deze nog een stuk hoger met multiples van wel 25. Ook in de zorgsector lagen de multiples met 20 extreem hoog.
Ondanks de hoge prijzen suggereert het nieuwe onderzoek optimistische vooruitzichten voor de dealactiviteit in 2022. Bain's wereldwijde enquête onder meer dan 280 M&A-executives laat zien dat 89 procent verwacht dat hun eigen dealactiviteit dit jaar gelijk zal blijven of zelfs zal toenemen. De omgeving voor het sluiten van deals blijft fundamenteel aantrekkelijk en een uitgebalanceerde mix van marktsignalen suggereert dat de strategische M&A-markt robuust zal blijven.
Succesfactoren in 2022
Dealmakers die in 2022 hun kansen op succes willen maximaliseren, kunnen volgens Bain het beste inhaken op de commerciële kansen die ESG, talentbehoud en omzetsynergiën met zich meebrengen.
Talentbehoud
M&A-professionals noemen het behouden van talent als een van de belangrijkste factoren voor het succes van M&A-deals. Door fusies en overnames gaan werknemers zich zorgen maken over onzekerheid en verandering, waardoor ze andere opties gaan overwegen. Dit is met name een issue in de huidige arbeidsmarkt waarin er een grote schaarste aan talent is. In tech, bijvoorbeeld, vindt meer dan 75 procent van de leidinggevenden dat retentie nu moeilijker is dan drie jaar geleden. Succesvol talentbehoud vereist dat bedrijven proactief omgaan met talent in zowel de acquisitie als de integratiefase, en een sterke en overtuigende visie voor de toekomst tot stand brengen waar werknemers zich achter kunnen mobiliseren.
ESG
Hoewel ESG al snel een maatstaf voor de algehele bedrijfskwaliteit aan het worden is, zegt slechts 11 procent van de M&A-executives dat ze ESG regelmatig uitgebreid beoordelen in het dealmaking-proces. 65 procent van de ondervraagden verwacht echter wel dat de focus van hun bedrijf op ESG zal toenemen. In de sector consumentenproducten ziet 68 procent van de leidinggevenden ESG bijvoorbeeld als een middel om marktaandeel te winnen, hun merkimago te verbeteren en in te spelen op veranderende consumentenvoorkeuren.
Als we naar de energiesector kijken, waren energietransitiedeals goed voor ongeveer 20 procent van alle deals in 2021 van meer dan 1 miljard dollar en Bain verwacht dat meer energiebedrijven deals zullen gebruiken als een manier om bestaande activa het komende jaar te vergroener. ESG moet meer zijn dan een checklist-item tijdens het M&A-proces, en het kan meerdere vormen aannemen in deals: acquisities kunnen ‘ESG-gemotiveerd’ zijn en afhangen van een ESG-these, of ze kunnen ‘ESG-bewust’ zijn, nagestreefd voor andere redenen, maar met open ogen over de ESG-overwegingen die in het spel zijn. Om in deze arena te slagen, moet de overkoepelende ESG-strategie van het bedrijf worden gekoppeld aan de M&A-strategie, moet duurzaamheid een onderdeel worden van elke deal en moet ESG een factor van belang zijn bij het leveren van dealwaarde.
Veranderende regelgeving
In de VS, West-Europa en China dwingt een combinatie van verhoogde handhaving van de antitrustwetgeving en toenemende bezorgdheid over de nationale veiligheid dat M&A-leiders opnieuw moeten nadenken over de voltooiingskansen van veel acquisities. Het afgelopen jaar werden verschillende spraakmakende deals stopgezet vanwege oppositie van de regering en deze trend zal volgend jaar waarschijnlijk toenemen. 2021 bracht nieuwe geopolitieke overwegingen met zich mee, met name met betrekking tot het harde optreden van China tegen grote bedrijven.
Ondanks de aangescherpte regelgeving blijft het echter een strategische markt voor groei. Succes in deze markt vereist dat kopers hun verwachtingen opnieuw beoordelen, rekening houden met langere goedkeuringstijden, zich voorbereiden op uitgebreide vereisten voor het vrijgeven van informatie en antitrust- en gegevensbeveiligingsproblemen aanpakken. Bovendien moeten multinationale ondernemingen hun Chinese activiteiten afzonderlijk behandelen van de rest van de onderneming, en de nodige China-specifieke operaties toevoegen wanneer ze in het land overnames willen doen.