PPG vraagt AFM om meer tijd voor overname AkzoNobel

Toezichthouder AFM heeft een brief ontvangen van CEO Michael McGarry van PPG Industries. Hij wil meer tijd voor zijn overnameplannen met AkzoNobel.

Ook heeft McGarry te kennen gegeven de uitspraak van de Ondernemingskamer (OK) te willen wachten alvorens vervolgstappen te ondernemen. De OK komt op maandag 29 mei met een oordeel over onder meer de gedragingen van president-commissaris Antony Burgmans van Akzo.

Vijandigheid
Twee dagen later is de deadline waarop PPG een biedingsbericht moet hebben ingediend. Haalt het Amerikaanse verfconcern deze niet, dan is het net als Kraft Heinz in het geval van Unilever voor zes maanden uitgesloten van het indienen van een volgend bod. 

McGarry verklaarde dat het niet makkelijk wordt voor Akzo om voet bij stuk te houden. Volgens hem steunt 'geen enkele aandeelhouder' de onlangs gepresenteerde stand-aloneplannen. Ook vindt hij de vijandigheid tussen onderneming en aandeelhouders ongekend. 

Risico's
PPG beraadt zich over het doen van een vijandig bod. Daar zitten volgens McGarry grote risico's aan verbonden. Hij noemt onder meer het financiële plaatje om aandeelhouders te overtuigen. Wel voegt hij hieraan toe dat geld geen rol speelt. Verder betekent een vijandig overname dat de Amerikanen met de Europese mededingingsautoriteiten om tafel moeten.

De risico's voor Akzo zijn volgens McGarry echter verstrekkender. Bij zo'n bod is er geen sprake meer van een break-up fee mocht de overname niet doorgaan. Ook zullen er dan mogelijk geen regelingen voor het personeel zijn.

Een eventuele maatregel waarbij Nederlandse bedrijven een jaar bedenktijd krijgen, waar ook in politiek Den Haag en in menig bestuurskamer over wordt gesproken, zal volgens McGarry geen verschil maken voor Akzo. De enige uitweg is het op voeren van de marges, aldus de Amerikaan. 

Bron: AFN

Lees ook:
PPG-topman blijft strijdvaardig over samengaan
Dit zijn de litigationkanonnen in zaak Elliott vs AkzoNobel
PPG houdt optie vijandelijke overname AkzoNobel open
Volgende Amerikaanse aandeelhouder zet aanval in op AkzoNobel
Elliott Advisors stapt naar Ondernemingskamer
AkzoNobel wijst ook derde overnamevoorstel PPG af

 

Gerelateerde artikelen