Petra Zijp en het ongekende IPO-jaar
Op basis van een genetische test voorspellen of vrouwen die zijn geopereerd aan borstkanker baat hebben bij een vervolgbehandeling met een chemokuur. Het biotechfonds Agendia presenteerde het revolutionaire concept MammaPrint dat voor velen tot de verbeelding sprak. Toch mislukte de beursgang in 2011. Te weinig animo onder beleggers, zo klonk het. “Begeleidende banken ABN Amro en ING hadden er echt alles aangedaan, maar het klimaat was niet denderend”, vertelt Petra Zijp in het fonkelnieuwe kantoor van NautaDutilh aan de Amsterdamse Zuidas. Ruim vijf jaar later behaalde MammaPrint in de zomer van 2016 alsnog een mooi succes: verzekeraars zullen wereldwijd de test vaker vergoeden.
Doorlopend werk
De mislukte Initial Public Offering (IPO) van Agendia vormt slechts een smetje op de glansrijke carrière van Zijp. Al jaren prijkt haar naam op
Petra Zijp leidt het Capital Markets-team van advocatenkantoor NautaDutilh. Naast ECM-transacties (Equity Capital Markets), waaronder talloze beursgangen, verricht ze ook het nodige DCM-werk (Debt Capital Markets). “Ik begeleid veel banken bij de uitgifte van schuldpapier en obligaties en bij het opzetten van programma’s waaronder obligaties worden uitgegeven.” Ze werkt veel samen met kredietverstrekkers als BNG Bank, de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) en de Volksbank, maar ook met diverse corporates. “Het is fijn om beide specialismen te combineren. ECM-transacties komen vaak met pieken, terwijl de uitgifte van obligaties een doorlopend proces is”, vertelt Zijp. Ook noemt ze de ongoing obligations als belangrijk deel van haar werk, zoals het adviseurschap over marktmisbruik, het doen van meldingen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en andere vormen van doorlopende begeleiding van beursgenoteerde ondernemingen.
Culminatie
Het jaar 2016 was in velerlei opzichten bewogen. Van terreurdaden in Europa tot toenemende euroscepsis op het continent en opgeleefde spanningen tussen het Westen en Rusland. “De angst en zorg over waar het naar toegaat wordt steeds duidelijker”, zegt Zijp. Ook voor de topadvocate waren het twaalf uitzonderlijke maanden. “Een culminatie van transacties, alles moest voor het Brexit referendum worden afgerond, terwijl tijdens de eerste maanden van 2016 ook nog de claimemissie van Delta Lloyd doorliep.” Een record aan IPO’s illustreerden de eerste zes maanden van 2016. Zijp begeleidde er maar liefst vijf van de zes, waaronder de beursgangen van verzekeraar ASR, sportschoolketen Basic-Fit en veevoederproducent ForFarmers. Toen gebeurde iets wat velen voor onwaarschijnlijk hielden: een nipte meerderheid van de Britten stemde tegen de EU in een volksreferendum.
Stille Oceaan
Een week na de uitslag van het referendum, begon Zijp aan een beursgangvrije zomer. De voorgenomen mini-sabbatical was al langere tijd ingepland. De maanden augustus en september waren ingeruimd voor een langere rondreis door het westen van de Verenigde Staten (VS). Met het gezin en veelal te paard. De befaamde nationale parken van Utah en Californië werden doorkruist en het gezin reikte uiteindelijk tot de westkust gelegen aan de Stille Oceaan.
Na thuiskomst vormden beursgangen al gauw weer de orde van de dag. De focus bleef – toeval of niet – op de VS. Advertentieplatform Trivago werd naar de Amerikaanse beurs gebracht en Zijp was ook betrokken bij de IPO van grootverzekeraar Athene Holding aan de beurs in New York. Die laatste beursgang kwam tot stand door de jarenlange goede verstandhouding met private-equityhuis Apollo Global Management en de advisering aan haar Euronext Amsterdam genoteerde permanent capital vehikel AAA, tot voor kort grootaandeelhouder in Athene Holding.
Private cocon
Zijp vertelt dat er vaak een interessant traject aan een beursgang vooraf gaat. “De voorbereiding op een IPO behelst een uitgebreid palet aan kleuren. Zo geven we bijvoorbeeld marktmisbruik-trainingen aan bestuurders en commissarissen.” Naast het due-diligence-onderzoek, komt ook bijvoorbeeld het onderdeel investor relations – een relatief nieuwe tak van sport – aan bod: wat maak je wanneer bekend en wat (nog) niet? “Als je altijd in je private cocon hebt gezeten, is het publieke regime echt even omschakelen.” Het kernteam op een deal bestaat meestal uit een of twee partners, evenveel medewerkers en advocaat-stagiaires en werkt altijd nauw samen met andere disciplines binnen kantoor. “Als je naar de aftiteling kijkt is dat een behoorlijke lijst”, erkent de ECM-advocate.
“De IPO van Basic-Fit was bijzonder door de leuke samenwerking met René Moos”
Vaak werken Zijp en andere partners al enkele jaren samen met een onderneming voordat deze naar de beurs wordt gebracht. In sommige gevallen is het ook voor haar een nieuwe ervaring. De IPO van ASR noemt ze bijzonder. Ze had niet eerder meegemaakt dat de landelijke politiek er zo dicht op zat. Aan de beursgang van sportschoolketen Basic-Fit bewaart Zijp warme herinneringen. “De IPO van Basic-Fit was bijzonder door de leuke samenwerking met René Moos”, vertelt ze. “Een heel andere type ondernemer, heel inspirerend.” Zijp noemt ook funderingsbedrijf Sif, dat met grootaandeelhouder en investeringsmaatschappij Egeria eveneens in 2016 naar de beurs ging. Hier werd een ander soort prospectus gemaakt. "Stukken werden enkel aan institutionele beleggers aangeboden, een unicum in de Nederlandse geschiedenis.”
Europese kapitaalmarkt
De NautaDutilh-advocate heeft een hoopvol wereldbeeld. Over de kapitaalmarkt in Europa is ze positief gezind. “Deze is in vergelijking met 2007 sterker, breder en dieper geworden. In VS wordt 75 procent van de financiering voor bedrijven opgehaald op de kapitaalmarkten, slechts een kwart is dus bank lending”, vertelt Zijp. “Hier in Europa is het juist andersom. Daar komt langzaam verandering in, Europa is een slag aan het maken naar een toegankelijker kapitaalmarkt.” Over de veranderende rol van waakhond AFM is Zijp ook te spreken. “De AFM is veel meer een businesspartner geworden. Hoe het de run (van IPO’s) in 2016 heeft opgepakt is prijzenswaardig. Geen enkel moment zat er vertraging aan te komen. Er zitten zeer bekwame mensen. Wat niet is veranderd; op het jaarlijkse Euronext-diner ben ik vaak nog de enige vrouw.”
De benoeming van vrouwen aan de top blijft een heikel thema. Bij advocatenkantoren op de Zuidas is de man-vrouwverhouding misschien iets meer in balans dan bij bijvoorbeeld de grootbanken. “Maar we zijn er ook hier op kantoor nog lang niet. Ik zie dat ook niet zo snel veranderen”, erkent Zijp. “Dat ligt misschien ook soms aan de hoogopgeleide vrouwen zelf, omdat we vaak teveel wikken en wegen. Ik hoop echter dat steeds meer vrouwen zullen inzien dat het ook heel leuk is aan de top.” Quota? “Ik had duizendmaal liever gezegd dat het niet nodig is, maar de realiteit laat anders zien. Dat is verontrustend. Dus misschien wel ja. Een blamage voor Nederland.” In dat opzicht kunnen we nog een voorbeeld nemen aan accountantskantoren en aan een aantal Engelse advocatenkantoren, vindt Zijp. “Als daar een voorstel komt voor de benoeming van partners, vier mannen en twee vrouwen, dan wordt dit resoluut teruggestuurd. Dit moet in balans zijn. Uit ervaring weten we dat er beter gepresteerd wordt als er een gemêleerde partnership is.”
“De AFM is veel meer een businesspartner geworden”
Charitatieve obligaties
De ECM-specialist vindt het essentieel om ook maatschappelijk betrokken te blijven. “Je moet oppassen dat je niet in de ivoren toren op de Zuidas blijft zitten”, zegt ze hierover. Zo was Zijp samen met haar team betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe vorm van charitatieve obligaties. De rente van giften is gedoneerd aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Het NautaDutilh-team was aanwezig bij het slaan van de eerste paal. Dat was een bijzonder moment, vertelt ze. Ook houdt Zijp zich bezig met de stichting KidsRights, een van de goede doelen waar NautaDutilh zich actief en vrijwel zonder tegenprestatie voor inzet. Ze geeft eens per jaar les op een lagere school over kinderrechten. Het doet Zijp goed als kinderen na haar verhaal haar vragen: mijn ouders zijn gescheiden, vanaf wanneer mag ik daar iets over zeggen?. Dan heeft tenminste een kind er iets van opgestoken, vertelt Zijp glimlachend.
Zijp neemt ook geregeld een kijkje achter de schermen bij ondernemingen die ze naar de beurs gebracht heeft. Fascinerend noemt ze de werkwijze van Sif in Roermond, dat stalen funderingen voor offshore windprojecten produceert en waar ze samen met haar collega's met helm en veiligheidsschoenen werd rondgeleid. Ook bij diervoederbedrijf ForFarmers in Lochem nam ze meerdere malen een kijkje in de keuken. “Het allerleukste van dit is vak is om mensen bezig te zien bij het maken van een product”.
Wat had Zijp zelf gekozen als ze niet de advocatuur was ingegaan? Dat vindt ze moeilijk te zeggen. “Mijn werk op juridisch gebied aan de top in een internationale omgeving met verschillende talen is uniek. Daarbij samenwerken met inspirerende collega's, teams aansturen en bezig zijn met cliënten; die combinatie van werkzaamheden vind je haast nergens.”
Dit interview is verschenen in afgelopen M&A Magazine. Word lid om de volgende editie gratis te ontvangen!
Lees ook:
Nieuw bestuur NautaDutilh treedt aan
“Europa maakt slag naar toegankelijker kapitaalmarkt”