Ontwikkeling multiples: Een groot deel van de transacties ligt onder de 7x EBITDA

Na de daling in multiples in Q3, 2023 is de Argos Index® in het vierde kwartaal gestabiliseerd.

De Argos Index van de Europese private-equityfirma Argos Wityu volgt de waardering van niet-beursgenoteerde Europese MKB-bedrijven. Na een daling van de multiples in het afgelopen kwartaal (Q3, 2023), lijken de waarderingen nu in het vierde kwartaal van 2023 te zijn gestabiliseerd op 9,0x EBITDA.

De fusie- en overnameactiviteit werd zwaar beïnvloed door het ongunstige macro-economische klimaat van 2023 met inflatie, renteverhogingen, vertragende groei en geopolitieke spanningen. De activiteit in het middensegment daalde in 2023 met tien procent in volume en 25 procent in waarde, terwijl het LBO (Leveraged Buy Out) segment daalde met twaalf procent in volume en dertig procent in waarde. De verkopersprijzen hebben zich geleidelijk aan deze omgeving aangepast, zoals blijkt uit de prijsdaling van tien procent in 2023 en het hoge aandeel multiples onder de 7x EBITDA.

Zowel het aantal transacties als de fusie- en overnameactiviteiten zijn in het vierde kwartaal echter gestabiliseerd, omdat de financiële omstandigheden mogelijk aan het veranderen zijn. Door de afnemende inflatie en de dalende lange rente herstelden de aandelenmarkten zich snel. De volumeactiviteit van investeringsfirma’s steeg dit kwartaal met twintig procent, ondersteund door recordniveaus van ‘dry powder’.

Verschillen tussen strategische kopers en private equity
De door strategische kopers betaalde multiples daalden met vier procent naar 8,7x de EBITDA in het vierde kwartaal. Grote bedrijven blijven zoeken naar transformatieve overnames en lager geprijsde activa, en ze behouden in het vierde kwartaal een groot aandeel van de fusie- en overnamemarkt (85% in volume).

De door investeerders betaalde multiples bleven stabiel op 9,4x de EBITDA, ondanks het hogere renteklimaat dat hun financieringskosten opdrijft. Ze bleven veerkrachtig en zetten dit kwartaal opportunistisch meer kapitaal aan het werk. Ze profiteren nog steeds van recordvolume aan ‘dry powder’ en blijven selectieve acquisities doen van kwaliteitsactiva, zij het tegen hogere prijzen.

Nog steeds een hoog niveau aan ‘extreme multiples’
Veertig procent van de transacties in het vierde kwartaal van 2023 heeft een extreme multiple van < 7x of > 15x EBITDA, een daling ten opzichte van vorig kwartaal, maar nog steeds op een hoog niveau. Het aandeel transacties met een veelvoud van > 15x EBITDA blijft echter afnemen. Transacties met multiples van < 7x EBITDA daarentegen zijn goed voor 28 procent van de geanalyseerde transacties, een zeer hoog niveau dat de neerwaartse druk op de prijzen benadrukt.

In 2023 daalde de mondiale fusie- en overnamemarkt met zeventien procent tot onder de drie biljoen dollar, het laagste niveau in tien jaar, terwijl Europa de scherpste daling liet zien, met een daling van 28 procent op jaarbasis.

Lees ook: Gaat de wereldwijde M&A-markt voor het derde jaar op rij naar beneden of niet?

Gerelateerde artikelen