Gemiddelde multiples overnames gedaald naar 9,1 keer EBITDA

De Argos Index volgt de waardering van niet-beursgenoteerde Europese MKB-bedrijven.

De Argos Index van private equity-firma Argos Wityu daalde in het derde kwartaal van 2023 naar 9,1 keer EBITDA, na drie kwartalen van relatieve stabiliteit. Het is twintig procent gedaald ten opzichte van de piek in het tweede kwartaal van 2021 en is terug op het niveau van het eerste kwartaal van 2018 (behalve in het eerste kwartaal van 2020 dat verband houdt met de Covid-uitbraak).

Alle segmenten van de mid-market hebben een prijsdaling gezien, hoewel de daling in het hogere middensegment steiler was, met een prijsdaling van twintig procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

De waarderingen zijn tussen de segmenten naar elkaar toegegroeid: het verschil tussen het hogere en lagere middensegment is gedaald tot 1,8 keer EBITDA, en het aandeel multiples van meer dan 15 keer EBITDA bedraagt ‘slechts’ veertien procent. Het verschil tussen de door private equity-fondsen en strategische kopers betaalde multiples bedraagt eveneens 0,3 keer EBITDA.

Een ongunstig macro-economisch klimaat heeft gevolgen gehad voor alle segmenten van het middensegment, met aanhoudende inflatie, vertragende economische groei en de snelste renteverhoging door de ECB in de geschiedenis van de euro – naast een zeer gespannen geopolitieke situatie. De verkopersprijzen beginnen zich aan te passen aan deze nieuwe omgeving, zoals blijkt uit het recordhoge aandeel van multiples van onder de zeven keer EBITDA.

De dealvolume en de betaalde prijzen door private equity-fondsen bleven in Q3 dalen, met hogere financieringskosten, verminderde toegang tot leverage, moeilijkere financiering en het vooruitzicht dat de rentetarieven langer hoger zouden blijven. Ze profiteren echter nog steeds van recordhoogte aan dry powder.

De prijzen werden ook beïnvloed door de vertraging van de fusie- en overnamecyclus: de activiteit op de middenmarkt daalde in de eerste drie kwartalen van 2023 met 40 procent in waarde ten opzichte van 2022, en met 45 procent voor de hele Europese markt. Het aantal midmarket-deals daalde in het derde kwartaal met veertien procent, maar slechts met negen procent in de periode tussen het eerste en het derde kwartaal, wat opnieuw blijk geeft van meer veerkracht dan de mondiale fusie- en overnamemarkt in tijden van teruggang.

 

Gerelateerde artikelen