Gaat de wereldwijde M&A-markt voor het derde jaar op rij naar beneden of niet?

De markten verwachten in 2024 renteverlagingen en verder herstel van de M&A-markt.

Twee jaar nadat de mondiale fusie en overnamemarkt een all time high beleefde in 2021, wordt het op een na zwakste M&A-jaar in precies tien jaar geregistreerd. Dat maakt data-leverancier Pitchbook bekend in het jaarlijkse Global M&A-rapport.

De totale waarde van de in 2023 gesloten of aangekondigde deals bedraagt precies drie biljoen dollar, een daling van 15,8 procent ten opzichte van 2022. Het goede nieuws is dat het tempo van de daling lijkt af te nemen, zo stelt Pitchbook.

Als we de mondiale lockdown van 2020 buiten beschouwing laten, zijn de dealwaardes sinds 2013 niet meer zo zwak geweest als vorig jaar. Op het gebied van aantallen deals (dealvolume) werden wel uitstekende resultaten geboekt. Wanneer het stof eindelijk is neergedaald, schat Pitchbook in dat er in 2023 ruim 40.200 fusies en overnames zijn aangekondigd of afgerond, wat het derde hoogste totaal ooit zou zijn in een jaar.

De mondiale waarde van fusies en overnames is echter met 35,5 procent gedaald ten opzichte van het hoogste punt ooit in 2021. De grote vraag onder M&A-professionals en bedrijven op dit moment is of de huidige neerwaartse cyclus nog een jaar zal duren. Sinds de neergang van 2007, tijdens de mondiale financiële crisis, is de fusie- en overnamemarkt niet meer voor drie opeenvolgende jaren gedaald. Ter historische referentie: deze daling bedroeg 60 procent in dealwaarde voordat deze in 2009 een dieptepunt bereikte, gelijktijdig met een krimp van 29,3 procent in aantallen deals.

Pitchbook voorziet dat dit niet gaat gebeuren. Zij beschouwen het laatste kwartaal van 2023 eerder als het meest recente teken dat de dealmarkt langzaam aan het herstellen is. Wat daarbij gaat helpen is de verwachte nieuwe cyclus van rente-versoepelingen door de Fed. Dit zou een welkome verlichting brengen voor de grote aantallen financiële kopers en het zal de 1,6 biljoen dollar aan droog poeder bij private equity-investeerders weer in beweging krijgen. Natuurlijk gaat niet alles zoals verwacht en als de wereldeconomie hard en niet zacht landt, zullen fusies en overnames waarschijnlijk lager uitvallen, net zoals in 2009 toen de centrale banken de rente agressief verlaagden.

2023 zag enig herstel in waarderingen
De transactie-multiples in Noord-Amerika en Europa vertonen tekenen van stabilisatie, meldt Pitchbook verder. De gemiddelde EV/EBITDA-multiple voor in 2023 aangekondigde of afgeronde fusies en overnames bedroeg 9,3x, een bescheiden verbetering ten opzichte van de 8,9x die in 2022 werd opgetekend. Het huidige gemiddelde is 15,5 procent verwijderd van de hoogste piek ooit van 11,0x in 2021 en ligt nog onder het gemiddelde van 10,0x dat de overhand had gedurende de drie jaar op weg naar Covid-jaar 2020.

De prestaties van de Europese M&A-markt in 2023
In Europa lag het aantal deals in 2023 nog steeds twintig tot dertig procent hoger dan het niveau van vóór 2021. In wezen zagen we veerkracht in deals, maar vooral in de lagere segmenten, zoals blijkt uit het feit dat de dealwaarde proportioneel meer daalde dan het aantal deals. De financiële dienstverlening was wat betreft dealwaarde een uitzondering; die steeg met 20,2 procent op jaarbasis.

Vooruitzichten 2024: meer deals, minder IPO’s
Kijkend naar 2024, verwacht Pitchbook dat de belangstelling voor fusies en overnames weer zal terugkeren en dat dit zal leiden tot groei, zeker nu de laatste monetaire verkrappingscyclus ten einde loopt en de markten in 2024 renteverlagingen verwachten. Dit zal fusies en overnames aanwakkeren en economieën over het hele continent stimuleren.

Een andere factor die meespeelt is de droogte op het gebied van beursnoteringen in 2023, waarbij sponsors in plaats daarvan via fusies en overnames naar bedrijfs- of private equity-opkoopfondsen vertrekken. Ondanks de betere groeivooruitzichten verwacht Pitchbook in 2024 geen significant herstel van de beursnoteringen in Europa. Daarom zullen fusies en overnames het belangrijkste middel blijven om die groei te gelde te maken. Tot de risico’s voor de toenemende fusies en overnames in 2024 behoren echter aanhoudende inflatie, de angst voor recessies en aanhoudende geopolitieke risico’s.

Lees ook: Deze delen van het M&A-proces worden de komende twaalf maanden het moeilijkst

Gerelateerde artikelen