Omzet IT-branche blijft groeien

De IT-branche blijft naar verwachting nog even profiteren van de digitaliseringsgolf in het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO neemt de omzet in de branche komende jaren opnieuw toe, al zwakt de groei wel af ten opzichte van een paar jaar terug.

De sector kent weliswaar voldoende vraag, maar heeft tegelijk moeite hieraan te voldoen door een tekort aan mankracht in specifieke functies, zoals data-analisten en ontwerpers van industriële automatisering. Daarnaast is sprake van een steeds grotere prijsdruk, aldus de deskundigen van de bank.

ABN AMRO voorziet voor de IT-branche een omzetgroei van 4,5 procent dit jaar en 4 procent volgend jaar. Vooral software en clouddiensten doen het daarbij goed. In 2014 en 2015 was echter nog sprake van plussen van respectievelijk 7,1 en 9,5 procent. Vorig jaar viel dit terug naar 2,9 procent groei.

Ook Nederlandse producenten van films en tv-programma’s kunnen zich volgens ABN AMRO dit jaar ook verheugen op 4,5 procent omzetgroei, en in 2018 op een plus van 3,5 procent. Om kijkers te trekken is er de laatste jaren enorm veel vraag naar kwalitatief hoogwaardige programma's.

Met de telecomsector, de uitgeefbranche en de drukkerijwereld gaat het door veranderende verdienmodellen al langer minder goed. In de telecom rekent de bank voor 2017 en 2018 respectievelijk op 1,5 en 2 procent krimp. Bij uitgevers en drukkers worden vergelijkbare omzetdalingen voorzien.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen