Accountants wereldwijd twijfelen aan rentedaling

Aanhoudend hoge bedrijfskosten in exportregio’s verpesten de strijd tegen inflatie.

Accountants wereldwijd betwijfelen of het dit jaar zal komen tot renteverlagingen. Daarvoor stijgen de kosten voor bedrijven te snel. Deze verwachting spreken zij uit in een onderzoek van ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) en IMA (Institute of Management Accountants), twee wereldwijde organisaties voor accountants.

De accountants wijzen erop dat vooral in Afrika en Azië de bedrijfskosten snel stijgen. Dat zijn belangrijke exportgebieden, die voor de VS en Europa de kosten van de import kunnen opjagen en daarmee ook de inflatie.

Centrale banken moeten zich daar zorgen over maken, zo waarschuwen de accountants. De laatste stap in de strijd tegen de inflatie kan nog zwaar worden, zo staat in het onderzoek. Mede door de sterke loonstijgingen en de oplopende olieprijzen. FED-voorzitter Jerome Powell heeft onlangs aangegeven dat de beloofde renteverlaging nog een poosje wordt uitgesteld doordat de inflatie maar niet bedwongen is.

In maart werd al gewaarschuwd dat de gehoopte rentedaling niet zo hard zou gaan als toen werd verwacht. Mogelijk zou het in de VS beperkt blijven tot maar één rentedaling. Het is de vraag of die er dit jaar nog van gaat komen.

Gerelateerde artikelen