NPM Capital verkoopt Vanderlande aan Toyota Industries

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:39
Private-equitybedrijf NPM Capital verkoopt het Brabantse industriebedrijf Vanderlande Industries voor 1,2 miljard euro (140 miljard yen) aan het Japanse bedrijf Toyota Industries.

De investeringsmaatschappij van familieconcern SHV Holdings maakt de verkoop bekend in een persbericht. Zowel de raad van commissarissen, het bestuur als de ondernemingsraad van Vanderlande hebben hun goedkeuring verleend aan de transactie. 

Negentien jaar eigendom van NPM Capital

Bart Coopmans van NPM Capital
Vanderlande was sinds 1998 in handen van NPM Capital. Managing Director van NPM Capital, Bart Coopmans (foto rechts) denkt dat Vanderlande met Toyota goed verder kan groeien: "Vanaf het begin in 1988 heeft NPM Capital met Vanderlande een lange termijn investeringshorizon voor ogen gehad. Gedurende deze periode hebben we de investeringen in de organisatie en technologische capabilities ondersteund, en deze investeringen hebben geleid tot Vanderlande's huidige wereldwijd leidende marktpositie in de verschillende marktsegmenten. Nu Vanderlande die positie heeft bereikt, is het met Toyota aan boord als sterke strategische aandeelhouder klaar voor de volgende groeifase.”

Grootste fabrikant van vorkheftrucks
Toyota Industries verwacht de overname van het bedrijf uit Veghel in het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden. Het Japanse bedrijf is wereldwijd de grootste speler op het gebied van onder meer vorkheftrucks. Om Toyota Industries produceert ook enkele automodellen in opdracht van de autofabrikant Toyota Motor Company, maar het is niet hetzelfde bedrijf. 

Vanderlande ontwerpt en produceert logistieke systemen die gebruikt worden in bijvoorbeeld distributiecentra en bagagehallen op luchthavens. Er werken wereldwijd zo'n 4500 mensen.

Lees ook: KPMG, BoAML, Loyens & Loeff, White & Case en Allen & Overy adviseren bij overname Vanderlande

Gerelateerde artikelen