NIBC Mezzanine & Equity Partners: gedurfd investeren

Een kijkje achter de schermen van NIBC: hoe zien Mezzanine en Equity investeringen eruit binnen de contouren van deze ondernemende zakenbank? 

Een ondernemende bank voor ondernemers, zo valt NIBC het best te omschrijven. De bank is opgericht in 1945 om de wederopbouw van een destijds door vijf jaar oorlog geteisterd Nederland te ondersteunen – als u uit uw raam kijkt, ziet u vanzelf hoe succesvol de naoorlogse bouwspurt is verlopen! Nederland is natuurlijk nooit af, dus NIBC blijft met gericht kapitaal en een constructieve visie investeren in ondernemingen. 

Vanuit die heritage is NIBC zeer nauw verweven met kredieten voor bouw en infrastructuur en andere sectoren die in Noordwest Europa sterk zijn vertegenwoordigd. Met het verstrijken van de tijd zijn diverse financieringsvormen ontstaan in de sectoren die NIBC ondersteunt. De basis voor deze financieringsvormen is altijd: een ondernemersgeest. Zo kan de bank er zijn voor ondernemers op beslissende momenten; veelal zijn dat momenten van groei, overnames en opvolging in de aandeelhoudersstructuur. In deze situaties kunnen de grootbanken vaak minder snel en passend aanbieden.

Heel concreet: NIBC biedt vandaag de dag bijna alle vormen van financiering aan en heeft een gespecialiseerde afdeling zijnde Mezzanine en Equity Partners (MEP) waarvandaan op maat gemaakte en risicodragende vormen van geldverstrekking, voor situaties van ‘groei’ en/of ‘opvolging’ (zowel opvolging van aandeelhouders als overnames van bedrijven) worden aangeboden. De financieringsvormen bestaan uit (minderheids-) aandelenkapitaal en/of achtergestelde leningen eventueel in combinatie met reguliere schuldfinanciering.

MEP verschaft kapitaal voor ondernemingen en ook voor zogenaamde projecten, dat laatste wordt gedaan onder de noemer Project Equity. Project Equity verzorgt investeringen met een projectkarakter in de sectoren infrastructuur, vastgoed, industrie en energie waarbij duurzaamheid veelal een belangrijke rol speelt. 

In die veelzijdigheid schuilt ook meteen de grote kracht van MEP; waar andere partijen met name één product leveren, levert MEP het hele spectrum: van equity naar mezzanine tot senior lening. Helemaal mooi is de optie om ook “blended” pakketten aan te leveren, waarbij er bijvoorbeeld gezocht wordt naar een optimale combinatie van equity, mezzanine-investering en/of een meer traditionele senior lening.

MEP richt zich vooral op MKB-bedrijven met hun hoofdkantoor in Nederland en Duitsland. Bedrijven met een EBITDA van boven de twee miljoen euro met groeiverwachtingen, komen in aanmerking voor een mogelijke investering. Of het nu gaat om successie (opvolging) binnen familiebedrijven, management buy-outs, overnames of groeiprojecten. De investeringsbedragen vallen tussen de 5 en 25 miljoen euro. Voor grotere tickets werkt MEP samen met andere banken of financiers. Ook dat onderscheidt NIBC Mezzanine en Equity Partners van de andere banken en financiers: zij werkt graag samen met de grootbanken, debt-fondsen en private equity-fondsen.

Equity-investeringen doet MEP ook, maar wel alleen als minderheidsaanhouder: het ondernemen moet bij de ondernemer blijven. Als minderheidsaandeelhouder onderscheidt MEP zich van traditionele private equity. Onderscheidend is ook dat MEP geen fondsstructuur hanteert en via NIBC toegang heeft tot voldoende kapitaal waardoor er geen tijdsdruk is op een exit. 

De ticket sizes waar het MEP-team mee werkt, zijn tussen de 5 en de 25 miljoen euro – er is dus flink wat ruimte om mooie risicodragende financieringen te realiseren. Dat er ook vanuit de markt genoeg vraag naar is, blijkt wel uit de vele mooie transacties die het team sinds de start van 2012 heeft mogen doen, met als parel in de kroon twee sterke equity exits. 

In de komende weken zoomen we in op een paar mooie projecten en blikken we vooruit op de toekomst.

Gerelateerde artikelen