MKB-ondernemer vreest private equity
Waar vorig jaar slechts negen procent van de ondernemers binnen twee jaar afstand wilde doen van een MKB-bedrijf, is dat percentage nu opgeklommen tot twintig procent. Dat wijst een onderzoek van fusie- en overnamekantoor Marktlink uit.
Wel zegt ongeveer 47 procent open te staan voor een bedrijfsverkoop als er een goed overnamebod wordt gedaan. Een verkoop aan een private-equityhuis is weinig geliefd. Slechts zeven procent zou zijn bedrijf kwijt willen aan een investeringsmaatschappij, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.
Excel-bestanden
“Veel ondernemers vrezen al dan niet terecht dat investeerders alleen naar Excel-bestanden kijken en een bedrijf snel proberen op te pompen en door te verkopen”, verklaart Anthony Degenaar, oprichter van het Verenigd Ondernemers Fonds, het broze vertrouwen in private equity. “Terwijl zo'n houding lang niet altijd in het belang is van het personeel of de continuïteit van de onderneming.”
Degenaar, die dit jaar van start is gegaan met het fonds, richt zich met een speciaal programma op de betrokkenheid van de ondernemer bij een bedrijf. “Wij bieden hen de mogelijkheid alvast voor een deel te cashen, maar ook betrokken te blijven bij de onderneming”, zegt de voormalige dealmaker van KPMG en Marktlink. "Daardoor kan de ondernemer enerzijds weer ondernemen, en anderzijds maakt dat op termijn bedrijfsopvolging mogelijk."
Lees ook:
Private-equitysector: "Communiceer ook in koude tijd en blijf alert"