Private-equitysector: “Communiceer ook in koude tijd en blijf alert”

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:38
Private equity is onmiskenbaar belangrijk voor Nederland. De cijfers van ABN-bankier Hugo Peek, voorzitter Annemarie Jorritsma van Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappij (NVP) en M&A Insight liegen er niet om. “Een flink deel van de ellende ontstond doordat men ook niet wist tot wat voor goede dingen private equity in staat is”, zegt Jorritsma. Na de stortregen van kritiek aan de private-equitysector staat de blik weer voorwaarts gericht, zij het met gepaste alertheid.

Zonovergoten lag de Amsterdamse Zuidas er donderdag bij. Een betere start van het nieuwe jaargetijde konden private-equitymanagers, M&A Community en NVP zich niet wensen. Deze dag stelde ABN AMRO haar thuishaven aan de Gustav Mahlerlaan ter beschikking voor de jaarlijkse Lenteborrel. Gastheer Hugo Peek, Head of Large Corporates bij de Bank, heette het prominente gezelschap van harte welkom. Prominent ja, want volgens Peek wordt nog weleens vergeten hoe belangrijk private equity voor de vaderlandse economie is.

Fertiel dealjaar voor private equity
Peek deelde mee dat private equity met zo’n 12 miljard euro aan gefinancieerd volume zeer belangrijk is voor het Nederlandse bedrijfsleven en ABN AMRO. M&A-collega Dragi Dimitrijevic leidt deze expedities namens de structured-finance-afdeling van ABN. Met 61 transacties in 2016 kende ABN een fertiel dealjaar, waarvan grofweg de helft herfinancieringen waren en de andere helft leveraged buyouts (LBO’s). Peek wees het private-equity-publiek erop dat vergeleken met twee jaar eerder een stijging van 50 procent waargenomen is. Het is een markt die groeit, maar wel afhankelijk blijft van M&A, benadrukte Peek.


ABN-bankier en gastheer Hugo Peek: "Private equity blijft ondanks groei sterk afhankelijk van M&A."

De M&A-markt, anderzijds, vertoont wat groeipijnen. De volumes staan onder druk, wat leidt tot schaarste op deze markt. Gevolg is dat nieuwe toetreders zorgen voor hogere waarderingen in de zoektocht naar rendement, waardoor er meer liquiditeit komt. “Dat is goed nieuws voor private equity en het bankenlandschap”, deelde Peek opgetogen mee.

Terug naar private equity: Nederland maakt tien procent deel uit van de Europese private-equitymarkt. Daarmee doen we volgens Peek nauwelijks onder voor landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Factoren als toegankelijkheid van de Nederlandse markt, documentatie (en informatievoorziening), taal en infrastructuur maken ons een gewichtige speler in deze markt. Peek: “En daar mogen we best wel trots op zijn.” Een waarneembare trend is volgens de bankier het aantal buitenlandse pe-huizen dat succesvol de Nederlandse markt betreedt. Waar de volumes in Nederland hoog zijn, komen er ook steeds meer buitenlandse toetreders, die marktaandeel ‘pakken’. Deze partijen nemen ook weer bepaalde eigenschappen mee, zoals meer unitranche-financiering, maar ook ‘agressiviteit op kleinere transacties’.

Babylonische spraakverwarring
Niet alleen private equity heeft weleens last van ruis op de kabel met journalisten, ook Peek kan daar over mee praten. Drie jaar geleden deed de bankier een uitspraak tegen een dagblad over wat hij vond van de multiples. Peek vertelde de journalist dat de multiples nog niet zo hoog waren ‘nu als voor de crisis’. De volgende dag stond breed uitgemeten in de krant: ‘ABN verwacht bubbel en crisis staat voor de deur’. Een babylonische spraakverwarring of een gevalletje hear-what-you-want? Om het even, vindt Peek: “Nu is er al 3 jaar dezelfde mutiple, dus zo’n vaart zal het niet lopen, maar het geeft aan dat het een dynamische markt is. Belangrijk is om alert te blijven.”

Deal-kruimels
Het woord was vervolgens aan hoofdredacteur Willem van Oosten van de M&A Community. Van Oosten droeg een column voor aan de aanwezigen private-equitymanagers. Moraal van het verhaal: private-equitymanagers van Nederland, laat niet de kaas van het brood eten! De private-equity-teller in M&A Insight staat op 37 miljoen euro in de eerste twee maanden van dit jaar. Trekken we deze lijn door, dan kom je op een magere 1,5 miljard euro. In 2016 was dat nog 7,7 miljard en in 2015 zelfs 13,7 miljard. Om buitenlandse coporate raiders voor te zijn, zal private equity in Nederland sneller moeten handelen. Anders rest alleen nog de deal-kruimels… Lees hier de gehele column.

Essentie van het leven
Afijn, het ging donderdagavond niet alleen over cijfers en feiten van private equity. De general partners en hun investeerders werden ook uitgenodigd de wereld van inspirational speaker Joost Rigter te betreden. En wat bleek? Rigter was een stuk beter in staat de private-equitymanagers van Nederland een spiegel voor te houden dan Nijboer en consorten. Een confronterende ervaring, die de aanwezigen even terug brachten naar de essentie van het leven. 


Inspirational speaker Joost Rigter confronteerde private-equitymanagers met een andere inzicht

Kwetsbaarheid
Terug naar de realiteit. NVP-voorzitter Annemarie Jorritsma had inmiddels plaatsgenomen op het podium in de congreszaal van ABN. Op de vraag van moderator Munsterman of de private-equitysector zich voldoende kwetsbaar opgesteld heeft in de afgelopen twee jaar, antwoordde Jorritsma dat de heren en dames investeerders best trots mogen zijn op de openheid die zij hebben getoond. "Een groot deel van de ellende werd ook veroorzaakt doordat mensen niet genoeg afwisten van de sector. Mede daarom zijn wij na de banksector en verzekeringswezen ook aan de beurt gekomen."


Annemarie Jorritsma tegen private-equitymanagers in de zaal: "Een groot deel van de ellende werd ook veroorzaakt doordat mensen niet genoeg afwisten van de sector."

Initiatieven van de NVP
Een van de drie onlangs gepresenteerde initiatieven is de gedragscode die na negen jaar toe was aan een 'opfrisbeurt'. "Deze code helpt als je echt transparanter wilt opereren", sprak Jorritsma. Het tweede initiatief is een informatiedocument dat adviezen verstrekt aan ondernemingen die voor het eerst te maken krijgen met een participatiemaatschappij als aandeelhouder. "Ondernemingsraden (OR's) hebben zo een rechten en plichten, Nijboer vond dat daar rechten bij moesten, dat vonden wij niet. De NVP heeft geopperd om in simpele-mensen-taal uit te leggen wat private equity doet; hoe ga je met je rechten en plichten met een investeerder om?", aldus Jorritsma. Het derde initiatief betrof de oprichting van een communicatiegroep, waar door de sector is afgesproken om ook in de 'koude' tijd (als er radiostilte heerst rondom private-equityhuizen en hun portfoliobedrijven) van zich te laten horen aan media als Het Financieele Dagblad en het NRC. Communiceer en blijf ook alert", voegde de voorzitter toe. 

Ruchtbaarheid geven aan bepaalde grote investeringen sluit volgens Jorritsma aan bij het idee achter de drie initiatieven. Goed voorbeeld is de publiciteit die investeringsmaatschappij CVC zocht toen het een meerderheidsbelang in Stage Entertainment in handen kreeg van Joop van den Ende. "Er werden grote verliezen geleden bij Stage, dan snapt de burger ook wel dat er gesaneerd moet worden, hoewel dan niet meteen wordt gedacht aan een investeerder als CVC. Terwijl die juist het bedrijf weer gezond kan maken", meent Jorritsma.

Versnipperde bende
"Ernstig", klinkt het uit de mond van Jorritsma als het over de aankomende verkiezingen gaat. "Het is een grote versnipperde – ik mag het eigenlijk niet zo noemen – bende. Ik vind het zorgwekkend dat alle partijen zo klein zijn geworden. Toen ik in 1982 in de Kamer kwam was de VVD met 36 zetels de derde paritj van het land. Nu deelt die partij met 22 zetels de eerste plek", licht Jorritsma toe. 

Hoopvol is de oud-politica dan ook weinig over grote hervormingen van bijvoorbeeld het belastingstelsel. "Met vijf partijen weet je een ding zeker; er gebeurt niets radicaals en dat is in dit geval niet goed." En stemadvies? "Ik geef natuurlijk geen stemadvies, maar jullie weten wat je moet gaan stemmen", sluit Jorritsma af met een knipoog. 


De mooiste deals worden gesloten met de juiste kennis en beste contacten; accelerate entrepreneurship. Daarom biedt de M&A Community haar leden kansen op kennis, netwerk en carrière tijdens M&A Fora, circa 20 M&A Masterclasses, het Private Equity Summit, het Corporate Growth Summit, op MenA.nl, in de Who's Who in M&A en Private Equity en in M&A Magazine. Leden hebben gratis toegang tot de bijeenkomsten en de unieke M&A Database & League tables. Word lid van de M&A Community voor meer kennis en meer deals.

Gerelateerde artikelen