NVP presenteert drie initiatieven omtrent investeerders aan Tweede Kamer

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:36
De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) heeft dinsdag haar geactualiseerde gedragscode, een informatiedocument voor ondernemingsraden en een concreet resultaat van het beleid meer te communiceren aan VVD'er Pieter Duisenberg overhandigd. "Dit is niet het einde, maar het begin van een betere dialoog en interactie met de maatschappij", zo laat NVP-voorzitter Annemarie Jorritsma weten.

De aankondinging van de drie initatieven zijn het gevolg van aanhoudende negatieve publiciteit over private equity in afgelopen jaren, toenemende maatschappelijke onrust en het pleidooi van de politiek om excessen van private-equityinvesteerders en nieuwe horrorverhalen in de sector te voorkomen.

Van elkaar profiteren
De NVP hanteert sinds 1986 een gedragscode die participatiemaatschappijen adviseert hoe verantwoord te investeren in bedrijven. Geactualiseerde internationale regelgeving van de internationale branchevereniging Invest Europe is in de hernieuwe gedragscode overgenomen. De laatste aanpassing dateerde van tien jaar geleden.

Het tweede initiatief is een informatiedocument dat adviezen verstrekt aan ondernemingen die voor het eerst te maken krijgen met een participatiemaatschappij als aandeelhouder. Het document laat zien hoe participatiemaatschappijen en werknemers van bedrijven kunnen profiteren van elkaar door goed samen te werken. 

Als derde initiatief heeft de NVP een informatieve film gemaakt over wat participatiemaatschappijen zijn en hoe zij werken. Het doel is om communicatie tussen haar leden en buitenwereld te bevorderen en onduidelijkheden weg te nemen.


Voorzitter en oud-minister Annemarie Jorritsma biedt namens de NVP de drie initiatieven aan

Open houding
"Wij hopen met deze initiatieven te laten zien dat wij het maatschappelijke debat uiterst serieus nemen. Ook beleggers als pensioenfondsen verwachten dat. Participatiemaatschappijen spelen een belangrijke rol in de Nederlandse economie en daar hoort een open en communicatieve houding bij. Dit is niet het einde, maar het begin van een betere dialoog en interactie met de maatschappij", aldus Annemarie Jorritsma.

Gerelateerde artikelen