STEM NU: Genomineerden Best Small Cap Deal bekend

Enter the Dragons: deze small cap deals mogen strijden om het oordeel van een jury vol topinvesteerders.

Stem nu voor de beste Small Cap Deal van 2020

Vraag aan een dealmaker wat nou zo leuk is aan het werk in de business van de fusies en de overnames en je krijgt negen van de tien keer als antwoord terug dat het ontzettend inspirerend is om te werken met bevlogen ondernemers en boeiende bedrijven. Ook is het mooi om een kijkje achter de schermen te krijgen bij bedrijven en merken die je ook gewoon kent uit het dagelijks leven; niets leukers dan door de supermarkt of een winkelstraat lopen en bij een product of een winkel denken: hey! dat is er een van mij. In weinig categorieën komt dit aspect van het vak zo naar voren als bij de Best Deal: Small Cap. Neem nu de winnaar van vorig jaar: iedereen heeft wel eens snel een broodje gehaald bij Bakker Bart – en vorig jaar kwam het boeiende verkooptraject van de keten als terechte winnaar van de award uit de bus. 

Voor de jury is de hulp van een aantal topexperts ingeroepen. Zo mogen wij ook dit jaar weer profiteren van de inzichten van Brigitte van der Maarel. Als hoofd van de Mezzanine & Private Equity-tak van NIBC weet zij als geen ander hoe maatwerkfinanciering voor bijzondere ondernemingen eruit ziet en neemt die ervaring mee in het beoordelingsproces. Topondernemer en investeerder Maasbert Schouten is al jarenlang een belangrijke pijler onder de M&A Community en ook dit jaar staat de voormalig Vitesse-eigenaar weer in de basis. Het team wordt vervolmaakt door Rob van der Laan van Newport Investments.

Als u denkt: zo’n jury met mondige experts die niet alleen de talk talken, maar ook de walk walken door actieve participatie, is dat niet een beetje de formule van Dragon’s Den? Zeker wel! Op dit moment selecteert het team van de M&A Community dan ook de beste deals uit de inzendingen die hun claim in een soort Dragon’s Den-achtige setting mogen verdedigen tegenover het panel in een digitale uitzending. Meer informatie volgt.

Dit zijn de genomineerde deals:

Kidskonnect – Kidsvision
Private Equity consolideert niet alleen de bedrijven in de kinderopvang zelf, maar ook de software die alle snotneusjes administreert: het Haagse BB Capital voegde KidsVision en KidsKonnect samen, om zo moderne softwaretechnieken als AI toe te passen om de chaotische wereld van de kinderopvangplanning. 

Mirage – BCC 
De volgende deal is tussen Mirage Retail Group en BCC: de dappere kampioen van de kwijnende winkelstraat wist ook de electronicaretailer te verwerven temidden van de coronachaos. 

Kennemervis Groep – Bobeldijk Food Group
Iedereen die de laatste culinaire trends een beetje volgt weet dat het eten van dieren steeds minder populair wordt. De shift richting vega- of flexitarisch eten heeft een behoorlijke impact op de dealmarkt en dat zien we mooi terug in de acquisitie van Bobeldijk Food Group door Kennemervis, waardoor het bedrijf naast vis nu ook plantaardige specialiteiten op het menu heeft. 

RICHA –  MotorKledingCenter 
Een andere transformatieve overname is de overname van MotorKledingCenter door het Belgische motorkledingmerk RICHA. Voor RICHA was het een mooie stap naar de online markt, voor MKC de oplossing voor een opvolgingskwestie. 

NewPort Capital – Delba
We hebben het wel eens over de nuts & bolts van een deal, maar wat als er nou echt een bedrijf in nuts & bolts wordt verhandeld? Newport Capital verenigde verschillende Europese (familie)bedrijven in de handel en productie van reserve-onderdelen in Unlimited Spare Parts en schroefde zo een mooie case van buy & build in elkaar

Trigano – Gimeg
Wat is er nou Hollandser dan lekker kamperen met de vouwwagen? Door COVID-19 is kamperen weer helemaal in en de Franse fabrikant van Trigano maakte van de gelegenheid gebruik om kampeergroothandel GIMEG over te nemen en zo de positie op de Nederlandse markt verder te versterken. 

Corsearch – Pointer Brand Protection
In een wereld van nep-Louis Vuittons en dubieuze Nikes behartigen bedrijven als Corsearch en Pointer Brand Protection de belangen van de merken: de overname van Pointer door een grote Amerikaanse partij is een mooie exit voor de oprichters en een forse uitbreiding van het internationale netwerk. 

NCOI- LOI
Lekker leren vanuit je luie stoel is helemaal 2020 en het lijkt wel alsof NCOI en LOI dat voorvoelden toen ze een dealtje sloten. De voormalige concurrenten blijven wel als aparte merken bestaan, maar dan nu onder de paraplu van het grotere en oudere NCOI. 

Egeria – Aircraft Part-Out Company 
Een mooie exit voor Antea: vliegtuigonderdelenhandelaar APOC wordt na een mooie groei onder de vleugels van het fonds overgedragen aan Egeria. Deze deal was extra spannend door de enorme klap die de luchtvaartsector te verduren kreeg door de Coronacrisis. APOC werd middenin het dealproces hard geraakt, maar uiteindelijk wisten de partijen toch een overeenkomst te sluiten. 

Gilde Equity Management – HC Groep
Een deallijst zonder Gilde zou niet compleet zijn en ook dit jaar rook het fonds weer een mooi kansje: in de markt voor ventilatie en klimaatbeheersing – in de lift door COVID-19 – werd HC Group verworven. Een bedrijf in een dergelijke groeimarkt is natuurlijk altijd een goed idee voor het portfolio.

Synergia Capital Partners – For Ever Bulbs
Ondernemen is vaak dood of de gladiolen en dat is zeker niet anders in de lastige bloemenmarkt, waar de producten snel verwelken en perfecte timing in de logistieke ketens essentieel is. Synergia Capital stroomlijnde een samenwerkingsverband van vier familiebedrijven en ontwarde zo een kluwen van tientallen entities – veel werk voor een small cap deal!

Torqx Equity Partners – Fabory
In de dealpitch staat het al – Fabory is een evergreen in de Nederlandse Private Equitymarkt. De groothandel in bevestigingsmateriaal wordt al jaren heen en weer geschoven tussen verschillende investeerders en nu heeft Torqx het bedrijf overgenomen van het fonds Grainger, dat niet de gewenste turnaround wist te realiseren.  

Infoplaza – Weeronline.nl 
En dan sluiten we net als het journaal af met het weerbericht. Bolster investment wist met slimme investeringen in Infoplaza (bekend van Buienalarm) een weeronline.nl schaalvoordeel te realiseren in deze opmerkelijke sector. 

U kunt hier uw stem uitbrengen op uw favoriete Small Cap Deal van het afgelopen dealjaar. 

Gerelateerde artikelen