Mannen domineren nog altijd in M&A-land

Hoewel vrouwen in de financiƫle wereld in opkomst zijn, zit er vaak nog een man op de directeursstoel. Ook binnen de fusie- en overnamewereld delen voornamelijk mannelijke adviseurs de lakens uit, maar er is een voorzichtige verandering zichtbaar.

“Op het jaarlijkse Euronext-diner ben ik vaak nog de enige vrouw”, zo vertelde ECM-advocate Petra Zijp van NautaDutilh onlangs in M&A Magazine. In de top van de League Tables van juridische adviseurs naar dealwaarde prijkt de naam van slechts een vrouw: Karine Kodde (Allen & Overy). De volgende dame is terug te vinden vinden op plaats vijftien, dat is Jetty Tukker van Houthoff Buruma.

Bij de grootbanken, ABN AMRO, ING en Rabobank, en de grote M&A-advieskantoren meldt zich niet één vrouw in de top tien naar dealwaarde en bij de belastingadviseurs staat alleen Wendela van de Rijt (Amstone Tax Lawyers) in het deallijstje. Leontine Koens-Betz is de eerste vrouwelijke adviseur in de transaction-support-lijst naar dealwaarde op plaats achttien. Alleen pr consultancy is met twee vrouwelijke adviseurs in de top vijf, Uneke Dekkers van Citigate First Financial en Sabine Post-de Jong van Hill + Knowlton Strategies, enigszins in balans.

Niet alleen in de M&A-wereld is de man-vrouwverhouding scheef, ook binnen private equity bungelen de vrouwen onderaan, zo bleek uit een onlangs verschenen onderzoek van de Britse denktank New Financial.


Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. Steeds meer vrouwen weten door te dringen tot de hogere echelons van advieskantoren. Dat laat de databank van MenA.nl zien. Tussen 2012 en 2015 is de betrokkenheid van vrouwelijke adviseurs bij M&A-transacties jaarlijks met minimaal één procent toegenomen (cumulatief* gezien). De laatste twee jaar stagneerde deze groei echter.

Ligt de oplossing dan bij quota? Demissionair minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Cultuur en Wetenschap deed afgelopen jaren al vergeefse pogingen om minimaal 30 procent van de vrouwen aan de top te krijgen. Volgens Zijp is een quotum toch een optie, alhoewel ze het liever anders had gezegd. “Maar realiteit laat anders zien, dus misschien wel ja. Een blamage voor Nederland.”

* Cumulatief: opgeteld vanaf 2012

Foto: AKD-advocate Nathalie van Woerkum met moderator Anna Dijkman tijdens M&A Forum Emerging Markets afgelopen april

Lees ook:
UBS-baas Axel Weber wil meer vrouwen aan de top

Gerelateerde artikelen