Main software 50: Softwarebedrijven steeds winstgevender

Private equity-investeerder Main Capital Partners brengt jaarlijkse ranglijst softwarebedrijven uit.

Over de afgelopen tien jaar zijn softwarebedrijven in de Benelux regio steeds winstgevender geworden, mede door de transitie naar schaalbare SaaS-bedrijfsmodellen en daaraan gerelateerde terugkerende inkomstenstromen. De software-industrie blijft stabiel met een aanhoudend groeipercentage van 25 procent in 2022, ondanks de huidige economische situatie, die wordt gekenmerkt door inflatie en schaarste aan middelen. 

Afgelopen donderdag 17 november 2022 vond in Utrecht de Main Software 50 Benelux plaats, waarbij een verdere onderbouwing van deze trend werd gepresenteerd. De Main Software 50 is de toonaangevende ranglijst van de meest succesvolle softwarebedrijven binnen de Benelux. 90 procent van de Main Software 50-bedrijven behaalde een EBITDA-marge van meer dan 10 procent, terwijl dit tien jaar geleden slechts 50 procent was. Bovenaan de lijst staat de Belgische softwareleverancier UgenTec, die PCR-workflow- en analyse-standaardisatieoplossingen levert aan klinische laboratoria. 

De Main software 50 is de toonaangevende ranglijst voor de meest succesvolle softwarebedrijven in de Benelux. De ranglijst werd voor het eerst gepubliceerd in 2012 om de belangrijke maar vaak onder gerapporteerde bedrijfssoftwaresector onder aandacht te brengen. Initiatiefnemer en software-investeerder Main Capital Partners indexeert de honderden bedrijven die zich elk jaar aanmelden op basis van zeven objectieve bedrijf statistieken: omzet, omzetgroei, winstgevendheid, omzet uit Cloud/SaaS-services, terugkerende omzet, internationale omzet, en omzet uit partnerkanalen. De resultaten worden geverifieerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Dialogic. 

Voor het eerst is de Main software 50-ranglijst uitgebreid naar de hele Benelux. Bram Kaashoek, Managing Partner Market Intelligence & Performance Excellence, benoemd: “Met het evenement willen we laten zien dat zowel de Nederlandse als de Belgische softwaresector een gezonde en welvarende industrie is. Dit is essentieel omdat een gezonde software-industrie in hoge mate bijdraagt aan de concurrentiekracht en daarmee de weerbaarheid van de economie in de Benelux versterkt.”

Robuustheid van de softwaremarkt in de Benelux 
Zoals de ranking heeft aangetoond, heeft het softwarelandschap in de Benelux een aanzienlijke groei van recurring omzet laten zien, ondanks de onstabiele economische situatie, de schaarste aan middelen en inflatie. Het aandeel van de recurring omzet steeg van 54 procent in 2013 tot 81 procent in 2021. Deze recurring omzet is een essentiële indicator voor de efficiëntie van een softwarebedrijf en de robuustheid van hun bedrijfsmodel. Verder zijn de softwarebedrijven in de ranking ook productiever geworden. In 2022 behaalden zij een gemiddelde omzet van 128.000 per FTE. Het gemiddelde is de afgelopen tien jaar met 2.0 procent per jaar gegroeid. 

Maatschappelijk impact
Voor verschillende bedrijven die de top van de lijst hebben gehaald, is zelfs aangetoond dat een deel van hun succes is gebouwd op de komst van de Covid-pandemie. Deze bedrijven leveren softwareoplossingen voor Covid-testtrajecten, digitaal samen- en thuiswerken en voor de schijnende personeelstekorten. Om deze reden was het hoofdthema van de Main Software 50 de maatschappelijke impact van bedrijfssoftware. Met software kunnen we bouwen zonder daadwerkelijk stenen te gebruiken, wat betekent dat de grenzen van wat gebouwd kan worden eindeloos zijn. 

“De software-industrie heeft een enorme impact op de samenleving omdat ze kosteneffectieve oplossingen biedt. Softwaretoepassingen en -programma’s maken workflows niet alleen handiger en efficiënter, maar ze dragen ook bij aan de samenleving om bepaalde gaten op te vullen.”, aldus Bram Kaashoek.

Overall champions 2022: UgenTec, Plauti en Liquit 
Tijdens de ceremonie werden vijf awards uitgereikt: de Overall Champions Awards voor de top 3 van de ranglijst, de Highest Growth Award voor het bedrijf met de hoogste omzetgroei en de Main Accelerator Award voor het meest veelbelovende opkomende bedrijf. De 1e Overall Champion en nieuwkomer van de dit jaar is UgenTec, een softwareleverancier van PCR-workflow- en analysestandaardisatie-oplossingen voor de gezondheidszorgsector. De tweede plaats is toegekend aan Plauti, leverancier van datamanagement-oplossingen voor het Sales Force platform. Met deze winst is het bedrijf ten opzichte van vorig jaar gestegen vanaf de 6e. De derde plek is toegekend aan Liquit, een softwarebedrijf dat oplossingen levert voor digitale werkplekken zodat mensen overal en altijd gemakkelijk kunnen werken. 

Main accelerator Award voor Belgische GDPR bedrijf Accurat
Elk jaar verwelkomt de Main Software 50 vele nieuwe gezichten. Om deze reden werd voor de tweede achtereenvolgende keer de Main Accelerator Award uitgereikt. De prijs is bedoeld voor het best presterende bedrijf jonger dan vijf jaar met een omzet van minder dan een miljoen euro. Deze bedrijven staan meestal niet in de Main Software 50, die doorgaans grotere, meer volwassen bedrijven bevat. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe softwarebedrijven op de Benelux-markt gekomen en we zien steeds meer inzendingen uit dat segment. Deze veelbelovende, snel groeiende bedrijven verdienen dan ook erkenning voor hun prestaties. De Main Accelerator Award werd dit jaar uitgereikt aan het Belgische softwarebedrijf Accurat, een datagericht softwarebedrijf dat GDPR-gegevens verzamelt en verwerkt voor retailers. Dit is de eerste keer dat Accurat deelneemt aan de ranglijst.

Highest Growth Award voor aanbieder van QR-bestelplatform Jamezz 
De Highest Growth Award is een onderscheiding voor het bedrijf dat tussen 2020-2021 de hoogste omzetgroei wist te realiseren. De winnaar, een nieuw gezicht in de industrie, wordt toegekend aan QR-bestelplatform Jamezz. Naarmate de vraag naar Covid-gereguleerd bestellen en thuisbezorgen toenam, wist Jamezz een omzetgroei van 900 procent te realiseren. Het bedrijf bedient alleen al in Nederland meer dan 2.000 horecaorganisaties, is marktleider in de Benelux voor zelfbestelling en heeft de ambitie om binnen 5 jaar marktleider te worden in Europa.

Main Capital Partners 
Main Capital Partners is een toonaangevende software-investeerde in de Benelux, DACH regio, en in Scandinavië. Main heeft al bijna 20 jaar ervaring in het versterken van softwarebedrijven en werkt als strategische partner nauw samen met managementteams van haar portfoliobedrijven om duurzame groei te realiseren en volwaardige softwaregroepen op te bouwen. Main telt ruim 60 medewerkers en heeft vestigingen in Den Haag, Stockholm, Düsseldorf, Antwerpen en Bosten (USA). Per oktober 2021 heeft Main meer dan 2,2 miljard euro onder beheer. Main heeft tot nu toe geïnvesteerd in meer dan 150 softwarebedrijven. Deze bedrijven hebben banen gecreëerd voor ongeveer 9000 medewerkers. 

Lees ook: Charly Zwemstra, Main Capital Partners: 'Vinden van targets geen probleem'

 

Gerelateerde artikelen